Κουτσούμπας από Κύπρο: «Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να σαλπίσουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση»

Σε συγκέντρωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ στη Λευκωσία, μίλησε σήμερα το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση αξιοποιεί τον άθλιο νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου περί κυβερνητικού καθορισμού του κατώτατου μισθού

Στον χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας Κύπρου, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων Έλληνες μετανάστες και φοιτητές στην Κύπρο.

«Μόνο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρωψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις κάλπες τις 9ης Ιουνίου μπορεί να εκφραστεί η μαζική καταδίκη στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, και όλων των άλλων κομμάτων που υπηρετούν τους λίγους και τσακίζουν τα λαϊκά δικαιώματα» τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Πρόταση δυσπιστίας -Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταθέτει καθημερινά μομφή, μαζί με τον λαό και τους αγώνες του

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε την αλήθεια για τον χαρακτήρα της ΕΕ ως « διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης, φυλακής των λαών, που μόνο χειρότερη γίνεται και δεν μπορεί να αλλάξει προς όφελός τους».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ «δεν είναι αυτή που θα διασφαλίσει την ειρήνη στην Ευρώπη, και στην ευρύτερη γειτονιά μας», τονίζοντας χαρακτηριστικά «το ακριβώς αντίθετο βλέπουμε να συμβαίνει».

Όπως είπε στη συνέχεια, το ΚΚΕ πρωτοστατεί από τον περασμένο Οκτώβρη «στις μαζικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού ενάντια στο έγκλημα, στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ και ανέδειξε «τους πραγματικούς στόχους της ισραηλινής ηγεσίας».

Η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ κατά του λαού της Παλαιστίνης

«Καταδικάσαμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων κομμάτων, που όχι μόνον δίνουν συγχωροχάρτι στα εγκλήματα του Ισραήλ, αλλά στηρίζουν την βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, όλα αυτά τα χρόνια στο πλευρό του δυνάστη του λαού της Παλαιστίνης. Και δεν τους ενδιαφέρει καν το γεγονός ότι τασσόμενοι υπέρ του κατακτητή της Παλαιστινιακής γης, νομιμοποιούν και κάθε άλλο κατακτητή, όπως την Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου…» τόνισε.

Ομιλία Κουτσούμπα Κύπρος
Πηγή: 902.gr

Αναφέρθηκε στην «εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ» από την Ερυθρά Θάλασσα ως την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «ο “λογαριασμός”, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα καταλήξει στους λαούς, που θα “σφίξουν” για ακόμη μια φορά το “ζωνάρι” για να προετοιμάζεται η ΕΕ για μια πιο γενικευμένη σύγκρουση, την οποία πάλι οι λαοί θα πληρώσουν, αυτή τη φορά με πολύ πιο βαρύ τίμημα από το οικονομικό».

Σημείωσε ότι όλα αυτά γίνονται σε μια στιγμή «που η ηγεσία της Τουρκίας αμφισβητεί τα σύνορα, την κυριαρχία ελληνικών νησιών, επί της ουσίας διεκδικεί αλλαγή συνόρων, διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χρησιμοποιεί απειλές για γεωτρήσεις. Συνολικά αξιοποιεί την οικονομική και στρατιωτική της δύναμη και προβάλλει ισχύ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Τόνισε, επίσης, ότι «η γιγάντωση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και οι “μεγάλοι σύμμαχοι” ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ» δεν αποτελούν παράγοντα ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας.

«Το Κόμμα μας αναδεικνύει πως ελληνικός και ο τουρκικός λαός μοιράζονται ήδη πολλά δεινά από τις σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας των αστικών τάξεων των δύο χωρών: της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ενεργειακής και όχι μόνο φτώχειας, της ανασφάλειας για το μέλλον των παιδιών τους. Για να μην προσθέσουν και άλλες δυστυχίες, συντονίζουμε από κοινού την πάλη μας με το ΚΚ Τουρκίας ενάντια σε όλα αυτά που τις γεννούν, ενάντια στις αστικές τάξεις, τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε, «καμία ΝΑΤΟϊκή διευθέτηση στα ελληνοτουρκικά, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού, όπως δεν την εγγυήθηκε και τόσα χρόνια, από τα 1952, που οι δύο χώρες είναι από κοινού στο ΝΑΤΟ, ή στην περίπτωση της τραγωδίας της Κύπρου».

Στις ευρωεκλογές να εκφραστεί η μαζική καταδίκη στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή συνεισφορά του ΚΚΕ θα είναι µοναδική και πολύτιµη για την Ευρώπη των λαϊκών κινηµάτων, της αντίστασης και της αντεπίθεσης των λαών, την Ευρώπη του σοσιαλισµού».

«Το ΚΚΕ είναι το µοναδικό κόµµα που παλεύει για να σπάσουν τα δεσμά της χώρας από την ΕΕ, µε τους εργαζόµενους, τον λαό πραγματικά στην εξουσία, µε κοινωνική ιδιοκτησία στην οικονοµία. Γι’ αυτό ακριβώς έχει μεγάλη σημασία να είναι ενισχυμένο και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. Για να τους χαλάει τη σούπα της συναίνεσης, να αποκαλύπτει στον λαό τι σχεδιάζουν και ψηφίζουν όλοι μαζί εκεί μέσα, να αποτελεί και εκεί τη δική του φωνή» είπε.

Υπογράμμισε ότι «Το ΚΚΕ µε την Ευρωκοινοβουλευτική Οµάδα του υπερασπίστηκε τα εργατικά λαϊκά δικαιώµατα. Ξεχώρισε και την πενταετία που μεσολάβησε από τις ευρωεκλογές του 2019 από τον σωρό των χειροκροτητών, των απολογητών και των δήθεν “διορθωτών” της ΕΕ,» ενώ εξήγησε και το πως η πολιτική της ΕΕ ενισχύει την ακροδεξιά.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι απόδημοι «έχουν ένα λόγο παραπάνω να τιμωρήσουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», καθώς «σας χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να φέρουν επικίνδυνες, αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των εκλογών, ενώ θα μπορούσαν πολύ απλά να πολλαπλασιάσουν τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, όπως εμείς προτείναμε. Αντί για αυτό, τα κατήργησαν πλήρως. Αυτό ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγους μήνες με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Ομιλία Κουτσούμπα στην Κύπρο
Πηγή:902.gr

«Οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ επαληθεύτηκαν πριν καν έρθουν οι εκλογές, με την κυρία Άννα Μισέλ, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την κυρία Κεραμέως, έκανε τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων του εξωτερικού φέιγ βολάν. Σκεφτείτε τι έχουμε να δούμε ακόμα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στην ομιλία του:

«Γι’ αυτό σας καλούμε να σπεύσετε να γραφτείτε όλοι στην πλατφόρμα και να τους χαλάσετε τα σχέδια, στέλνοντάς τους μαζικά επιστολές που θα γράφουν μέσα ΚΚΕ! Να πάρουν και από τις κάλπες στην Ελλάδα και με γράμμα από το εξωτερικό το μήνυμα ότι ο λαός τούς γυρίζει την πλάτη και ενισχύει τη δική του δύναμη, το ΚΚΕ. Ότι θα τα βρουν το επόμενο διάστημα ακόμα πιο σκούρα. Εμείς αυτό μπορούμε να το υποσχεθούμε!

Πάμε, λοιπόν, να δυναμώσουμε κι άλλο το ΚΚΕ! Για μια μεγάλη πανευρωπαική αντεπίθεση! Σπάµε τα δεσµά της ΕΕ! Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισµού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!».

Έχουν πλήρως διαψευστεί οι πολιτικές δυνάμεις που, εδώ και δεκαετίες, μιλούν για δίκαιη λύση στο Κυπριακό

«Η ιστορία του κυπριακού ζητήματος συνδέεται με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ να εντάξουν το νησί στα γεωστρατηγικά τους σχέδια στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και ευρύτερα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι για το ΚΚΕ, σχετικά με το κυπριακό ζήτημα, «πρώτα απ’ όλα είναι θέμα αρχής η καταδίκη της τουρκικής εισβολής – κατοχής, η ανάδειξη του διεθνούς χαρακτήρα του προβλήματος, η εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στον λαό της Κύπρου».

Υπενθύμισε την αντίθεση του ΚΚΕ τόσο στο «απαράδεκτο, διχοτομικό και μη βιώσιμο “Σχέδιο Ανάν”», όσο και στη θέση για «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που εξελίσσεται, στην ουσία, σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη».

«Η θέση μας είναι πως απαιτείται η αποχώρηση των κατοχικών και των άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων. Η Κύπρος χρειάζεται μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα: Ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κι είναι η πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων με στόχο μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι, που μπορεί να χαράξει ένα τέτοιο μέλλον, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, κι όχι διχοτομικές “λύσεις”, που “μαγειρεύονται” στα ευρωατλαντικά “επιτελεία”» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ομιλία Κουτσούμπα στην Κύπρο
Πηγή: 902.gr

Μετά το τέλος της κεντρικής ομιλίας, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Μοιρογιώργος, Έλληνας μετανάστης στην Κύπρο, γιατρός στο Μακάρειο Νοσοκομείο και ο Κώστας Γουλιάμος, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, που αποτελείται από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ, τη Σεμίνα Διγενή, βουλευτή Νότιου Τομέα, καθώς και τον Παντελή Καλαβρέζο, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ