Κουρουμπλής για Ορούτς Ρέις: Να βυθιστεί εάν περάσει τα 12 μίλια

Τη θέση του σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά διατύπωσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων και τις έρευνες του Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο.

“Η Τουρκία εφαρμόζει αυτά που λέει το Δίκαιο στη Μαύρη θάλασσα, αλλά στο Αιγαίο δεν θέλει να το εφαρμόσουμε εμείς. Εκεί είναι το ζήτημα. Επιτέλους, επειδή είναι και η ημέρα γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, κάποιος πρέπει να τους θυμίσει, ότι αυτούς που λένε ότι έριξαν στη θάλασσα, τους αμάχους, ζούσαν εκεί 3.000 χρόνια πριν εμφανιστούν εκείνοι εκεί”, δήλωσε ο πρώην υπουργός στον Apha 98,9.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ενιαία γραμμή στα όσα λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: “Αυτό είναι το ζητούμενο; Αυτή τη στιγμή τη χώρα την κυβερνά συγκεκριμένη κυβέρνηση η οποία έχει τις ευθύνες των πράξεων που συντελούνται. Τώρα, αν η αντιπολίτευση έχει προβλήματα ενιαίου λόγου θα κριθεί, κρίνεται από την κοινωνία και δεν επηρεάζει τα δημόσια πράγματα…”.

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η απόσυρση του Ορούτς Ρέις είναι μία κίνηση τακτικής και ότι αν δεν σταλεί σαφές μήνυμα, οι εξελίξεις θα είναι πολύ αρνητικές. “Έχω μία ιδιαίτερη ανησυχία, γιατί έγινε μεν αυτή η περίφημη απόσυρση του Ορούτς Ρέις για κάποιες μέρες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής και των κυρώσεων της Τουρκίας. Πιστεύω ότι είναι κίνηση τακτικής, αφού το αφήσαμε επί ένα μήνα να οργώνει και να λένε οι υπουργοί μας ‘όχι δεν κάνει έρευνα’, ενώ στα ΗΕ και την Ευρώπη, έλεγαν ότι κάνει… Με ανησυχεί η εμφάνισή τους πλησίον των 6 μιλίων και τότε να δω τι θα κάνει η κυβέρνηση. Αν δεν στείλει σαφέστατο μήνυμα, όπως όταν είπαν ότι θα μπουν στο Αιγαίο, φοβούμαι ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ αρνητικές για τα εθνικά θέματα”, είπε.

Σε ερώτηση, και τι να κάνουμε να βυθίσουμε το Ορούτς Ρέις, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: “Βεβαίως, εάν περάσει τα 12 μίλια, που έχουμε δικαίωμα και πρέπει να κλείσουμε όλους τους κόλπους και να τα επεκτείνουμε, αλλιώς η Ευρώπη θα μας σπρώξει εκεί που τη βολεύει γιατί δεν θέλει να τα χαλάσει οριστικά με την Τουρκία”.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, “αυτό θα είναι ένα μήνυμα σαφέστατο το οποίο θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη η Τουρκία, γιατί ξέρει ότι η Ελλάδα έχει εθνικό στρατό με εθνική συνείδηση. Δεν είναι Συρία ούτε Ιράκ. Ο Ερντογάν αν παρ ελπίδα προκύψει τέτοιο θέμα θα φάει το κεφάλι του και το ξέρει πάρα πολύ καλά, για αυτό δεν θα τολμήσει να κάνει τίποτα όταν πάρει το μήνυμα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ