Κοτζιάς: Θεμελιώδης στρατηγική η σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας

Σπουδαίο στρατηγικό εταίρο χαρακτήρισε τη Βουλγαρία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντάνιελ Μίτοφ, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες συνδέονται τουλάχιστον με 1.600 χρόνια σχέσεων και ότι το απαύγασμα αυτής της σχέσης είναι η σημερινή ειλικρινής φιλία.

Μια απόδειξη ότι η Βουλγαρία είναι ένας στρατηγικός μας εταίρος, τόνισε ο κ. Κοτζιάς, είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 14 με 15 Δεκεμβρίου, στη Σόφια.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Μίτοφ χαρακτήρισε συμβολική την επίσκεψή του στην Ελλάδα, καθώς είναι ο πρώτος υπουργός που επισκέπτεται τον κ. Κοτζιά μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης, και επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό να είναι σε συχνότατη επαφή, ούτως ώστε να συντονίζουν τις θέσεις και τις δράσεις. Επίσης, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας για ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών βρέθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στα ενεργειακά θέματα, που χαρακτηρίστηκε ως θεμελιακή και στρατηγική. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου και στα τεράστια αποθέματα στην Αίγυπτο, το Κουρδιστάν και το Ιράκ, και έθεσε κοινό στόχο και των δύο χωρών οι αγωγοί μεταφοράς τους να διέρχονται από τα εδάφη τους. Αυτό, όπως εξήγησε, θα χαμηλώσει τις τιμές, θα αυξήσει την ασφάλειά και την ανταγωνιστικότητά των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίτοφ επικεντρώθηκε στο διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας–Βουλγαρίας, χαρακτηρίζοντας τον πιο σημαντικό συνδετικό κρίκο όσον αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ενέργειας.

«Μιλούμε για διαφοροποίηση, μιλούμε για διασύνδεση» προσέθεσε και σημείωσε πως αυτές οι δυο λέξεις είναι λέξεις-κλειδιά όταν μιλούμε για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής Ένωσης και η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε, είναι θεμελιώδης, βασικός εταίρος στο πλαίσιο αυτό, κυρίως όσον αφορά την εξασφάλιση πολλών διαφορετικών πηγών ενέργειας. Η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού, υποστήριξε ο κ. Μίτοφ, θα εξασφαλίσει την παροχή προς τον βορρά, μέσω Βουλγαρίας, μέχρι τη Ρουμανία και πιο βόρεια, αλλά και δυτικά, προς τη Σερβία και μέσω Σερβίας προς τη δυτική Ευρώπη. Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της ΕΕ να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα, να διατίθεται περισσότερο φυσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού.

Για το προσφυγικό ζήτημα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εστίασαν στο γεγονός ότι και η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποτελούν δύο πύλες προσφύγων και συμφώνησαν ότι «πρέπει τα προσφυγικά μεταναστευτικά ρεύματα να αντιμετωπίζονται πριν εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τόνισαν, επίσης, την ανάγκη να στηριχθούν η Ιορδανία και ο Λίβανος με καταυλισμούς των προσφύγων εκεί, καθώς και η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Στοιχείο-κλειδί για το προσφυγικό θέμα, σημείωσαν, είναι η κατ’ αρχήν την επίλυση του προβλήματος στη Συρία. Ο κ. Μίτοφ υποστήριξε ότι «οφείλουμε να εξεύρουμε μια λύση ούτως ώστε να είναι ελεγχόμενη η πολιτική μετάβαση, μια λύση που θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και βεβαίως μια λύση η οποία θα απαλείψει και θα οδηγήσει στην ήττα του ISIS». Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε πως «μονομερείς δράσεις δεν πρόκειται να βοηθήσουν και δεν βοηθούν», αναγνώρισε πως η Ρωσία έχει ένα ρόλο στην επίλυση του προβλήματος στη Συρία και κατέστησε σαφές πως «θα πρέπει να συνδιαλεχτούμε, να μιλήσουμε με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο η ελεγχόμενη πολιτική μετάβαση θα πρέπει να αφορά την έξοδό του».

Εξίσου σημαντικό μέρος της συζήτησης των δύο υπουργών επικεντρώθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται, υπογράμμισε, «σε συνεργασία με τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες με μας». Δεν μπορεί να υπάρχει η ευρωπαϊκή-βαλκανική πολιτική χωρίς τα τρία κράτη-μέλη της Ένωσης στα Βαλκάνια, κατέστησε σαφές.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Μίτοφ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ πλήρης χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όμως όπως τόνισε, «η ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συμμετοχή των Ανατολικών Βαλκανίων, των χωρών της Νότιας Βαλκανικής επίσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Λεβέντης: Η αριστερά έχει γίνει δεξιά και η δεξιά αριστερίζει – ΒΙΝΤΕΟ

Ο χαιρετισμός του Μεϊμαράκη στον Άδωνι… και το φιλί – ΦΩΤΟ

Το πρόγραμμα του Ολάντ στην Αθήνα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ