Για τις επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ στα ελληνοτουρκικά και τις συνεργασίες κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας στον Νίκο Χατζηνικολάου από τη συχνότητα του Realfm 97,8.
Σχετικά με τις θετικές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κώστας Μπάρκας σχολίασε: «Νομίζω μας ανησυχούν όλους παρά πολύ με την έννοια ότι ο Πρόεδρος Τραμπ κάνει πράγματα στον αντίποδα αυτών που θα έλεγε κανείς ότι εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα».
«Νομίζω ότι πέραν τούτου (σ.σ. η εκλογή Τραμπ) βρίσκει μία Ευρώπη η οποία είναι ανοχύρωτη. Βρίσκει μία Ευρώπη η οποία δεν έχει κάνει τα δέοντα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των χωρών που αποτελούν την Ε.Ε. Η Ελλάδα από την άλλη έχει δείξει, αν θέλετε, μία υπέρμετρη φιλικότητα προς την Αμερική. Τα κάνουμε όλα χωρίς να ρωτάμε το γιατί ή να διεκδικούμε για τα συμφέροντα μας. Νομίζω ότι θα πρέπει με πολλή προσοχή να παρακολουθούμε τα γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στις ΗΠΑ», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις στην Τουρκία σε βάρος της χώρας μας ο Κώστας Μπάρκας σημείωσε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Πρέπει να απαντάμε κατά την άποψη μου με βάση τις αρχές, τις αξίες και τις θέσεις μας σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Δεν είναι δευτερευούσης σημασίας. Είναι πάρα πολύ σοβαρά τα πράγματα».
Και πρόσθεσε: «Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε κάποια στιγμή μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα».
Σε ερώτηση τι στόχο έχει η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου στα κόμματα της αντιπολίτευσης για συνεργασία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «νομίζω ότι ο βασικός στόχος είναι να μην υπάρχει κατακερματισμός των δυνάμεων οι οποίες είναι απέναντι στις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Όσον αφορά στο ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο συνεργασίας κομμάτων της αντιπολίτευσης ο Κώστας Μπάρκας σημείωσε ότι «οι προσωπικές στρατηγικές θα πάνε πίσω αν καταλάβουμε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από μία τέτοιου είδους πολιτική σύμπραξη. Αν αυτό το καταλάβουμε όλα τα επόμενα ερωτήματα θα τα απαντήσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός».
Σε άλλη ερώτηση για το εάν υπάρχει περιθώριο να τα βρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Μπάρκας υπογράμμισε ότι «πιστεύω πως ναι. Τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το παλεύει πολύ και δεν το παλεύει γιατί τώρα είναι δημοσκοπικά χαμηλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023, όταν δημοσκοπικά ήταν πολύ ψηλότερα και από το ΠΑΣΟΚ, είχε πάρει μία ομόφωνη απόφαση η Κεντρική Επιτροπή του που έλεγε ότι στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα γίνονταν το 2024 θα έπρεπε να διεκδικήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση σε τοπικό επίπεδο όλων των προοδευτικών δυνάμεων ακόμη και να στηρίξουμε ψηφοδέλτια όπου επικεφαλής είναι κάποιο μέλος του ΠΑΣΟΚ».
«Εμείς επιμένουμε. Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ ή όλες οι δυνάμεις, ακόμη και αυτοί που προήλθαν από δικές μας διασπάσεις θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά το μέλλον της κοινωνίας όχι το δικό τους ή το δικό μας ή των πολιτικών κομμάτων», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακούστε το ηχητικό: