Κορονοϊός: Συναγερμός για το τρίτο κύμα – Οι προβλέψεις για αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Της Δήμητρας Πανανού,

Την εκτίμηση ότι πιθανώς η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός τρίτου κύματος της πανδημίας εκφράζουν στη Realnews o καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τα μοντέλα των οποίων έχουν προβλέψει μέχρι στιγμής με επιτυχία την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Αυξητική τάση των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες, στη σκιά των μεταλλάξεων, προβλέπει το προγνωστικό μοντέλο του κ. Τζανάκη. Ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αναφέρεται μόνο στο πλέον συντηρητικό σενάριο πρόγνωσης, μη θέλοντας -όπως λέει- να τρομοκρατήσει τους πολίτες.

“Δεν θα ήθελα να τρομάξω τον κόσμο. Πιστεύω, άλλωστε, ότι δεν θα φτάσουμε σε ακραία σενάρια. Έχουν ληφθεί μέτρα που, όσοκαι αν τα κριτικάρουμε, έχουν μία επίδραση. Στο πλαίσιο αυτό, το μοντέλο που ‘τρέχω’ δείχνει ότι στις 15 με 20 Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα κινηθούν σε υψηλούς τετραψήφιους αριθμούς, μεταξύ 1.600 και 2.000, με ενδιάμεση τιμή τα 1.800 κρούσματα ανά ημέρα. Η αύξηση των διασωληνωμένων θα ξεκινήσει γύρω στις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αρχίσει να αντιστέκεται η μείωση των περιστατικών. Στη συνέχεια -αρχικά με βραδείς ρυθμούς και μετά με ταχείς ρυθμούς- θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι”.

Τα μοντέλα που επεξεργάζεται ο κ. Τζανάκης βασίζονται σε επιστημονικές εκτιμήσεις, οι οποίες γίνονται σε συνάρτηση με τις προηγούμενες μετρήσεις.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.