Κορονοϊός: Προβληματίζουν οι “επιδημιολογικές εξάρσεις” σε νησιά και το “αποτύπωμα του Πάσχα” – Πού αυξήθηκαν τα κρούσματα

Στην επιδημιολογική έξαρση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε περιοχές της Επικράτειας αναφέρθηκαν στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς όσο και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αρχικά η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο «αποτύπωμα» που άφησε το Πάσχα σε ορισμένα νησιά. «Το μήνυμα των επιδημιολογικών δεδομένων είναι σαφές, βλέπουμε επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως είναι οι: Ικαρία, Κάρπαθος, Κέρκυρα, Νάξος και η Σκιάθος», είπε και πρόσθεσε: «Χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20-36 ετών με αποτέλεσμα την πτώση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 44 στα 40 χρόνια. Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό από την Αττική και άλλες μεγαλουπόλεις στις περιοχές καταγωγής τους, πολλές από τις οποίες ακόμη και πριν από το Πάσχα είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων, Σύμφωνα με την ιχνηλάτηση τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε οικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις” σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου που υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών πρέπει να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν, ενώ όσοι είναι άνω των 30 ετών, είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». Και εν συνεχεία επισήμανε ότι «σε κάποια από αυτά τα νησιά όπως στην Ικαρία και στην Κάρπαθο, το ποσοστό των κατοίκων που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου αγγίζει το 40%, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο στα χέρια μας για να προχωρήσουμε, όσο ιός είναι ακόμη εδώ, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική προστασία που μας προσφέρουν τα ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η σωστή χρήση μάσκας και η αποφυγή του συγχρωτισμού. Άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας».

Για να ακολουθήσει στη συνέχεια η έκκληση Χαρδαλιά σε κατοίκους και επισκέπτες για συνέπεια στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων σε 10 περιοχές, όπου τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

«Θα ήθελα για ακόμη μία φορά να τονίσω την ανάγκη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας και κάθε απροσεξία μας δρα προς όφελος του και το αποδεικνύουν τα δεδομένα των τελευταίων ημερών», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν ιδιαίτερα». Για να σπεύσει αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιοχές. «Γι’ αυτό θέλω να απευθύνω έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κέρκυρας, της Ορεστιάδας, της Σκιάθου, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Ικαρίας, της Πάτμου, της Νάξου, της Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων, καθώς στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ώρα», είπε ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ