Κορονοϊός: EXO-C24 – Ποιο είναι το φάρμακο για το οποίο συζήτησαν Μητσοτάκης και Νετανιάχου

Στο φάρμακο κατά του κορονοϊού που παρασκευάζει το Ισραήλ και το οποίο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αναφέρθηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογο του τη Δευτέρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε το εισπνεόμενο φάρμακο “θαυματουργό” και διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοκιμαστεί ευρέως κλινικά. Το ισραηλινό φάρμακο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία όσων νοσούν με κορονοϊό, καθώς 29 από τους 30 που το έλαβαν ανάρρωσαν σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο φάρμακο δήλωσε πως είναι “πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο”, αποκαλύπτοντας ότι “η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές”. “Με το που θα ξεπεράσουμε τα ρυθμιστικά εμπόδια, που μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, θα είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετάσχει και η Ελλάδα στις κλινικές δοκιμές. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως θα είναι αποτελεσματικό. Θα ανακουφιστούμε πραγματικά αν όντως βρεθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια”, είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πώς λειτουργεί το φάρμακο του Ισραήλ κατά του κορονοϊού

Πρόκειται για ένα φάρμακο εισπνοής που καταπολεμά την επίδραση της κυτοκίνης, μία δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του κορονοϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια. Σύμφωνα με το bgr.com στην πρώτη φάση δοκιμής που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ φάνηκε ότι το φάρμακο EXO-C24 θα μπορούσε να θεραπεύσει 29 από τους 30 παραλήπτες του εντός τριών – πέντε ημερών.

Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα – μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς, που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων – για να “παραδώσουν” μία πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το συγκεκριμένο φάρμακο σύντομα θα περάσει στη δεύτερη φάση δοκιμών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ