Κορκίδης: Το νομοσχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες

Το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι «ένα νομοσχέδιο ‘δύο ταχυτήτων’, το οποίο δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, που με θυσίες όλα τα τελευταία χρόνια κράτησαν όρθιο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας».

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, σχετικά με το νομοσχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλθηκε ότι θα τη συνοδεύσει.

Το ερώτημα μας επομένως, συνεχίζει ο κ, Κορκίδης, είναι εάν τα νέα όρια για τη πρώτη κατοικία θέτουν εκτός προστασίας αδύναμες κοινωνικά ομάδες και εάν διατηρούν το ύψος των δανείων, αντί να λειτουργούν ως «κόφτες» σε όσους τη δικαιούνται.

«Οι νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανείων που δρομολογούνται, πιστεύω ότι θα πρέπει να εστιάζουν στους αποδεδειγμένα, εισοδηματικά και φοροδοτικά αδύναμους οφειλέτες, προστατεύοντας παράλληλα και τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες» λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

«Σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας επιφέρει η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφού προηγουμένως υπήρξε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Αναμφίβολα, το νέο πλαίσιο είναι «προϊόν συμβιβασμού» κυβέρνησης και δανειστών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, οι οποίες απείχαν μέχρι και το Euro Working Group της Δευτέρας. Έτσι, τα αρχικά όρια προστασίας που προωθούσε η κυβέρνηση «κουρεύτηκαν», με αποτέλεσμα να καταστούν αυστηρότερα τα περιουσιακά κριτήρια των αιτούντων προστασία, με μείωση των ορίων των καταθέσεων και της ακίνητης περιουσίας τους, ενώ για την αξία της 1ης κατοικίας που είναι συνδεδεμένη με επιχειρηματικά δάνεια, το όριο της αξίας της μειώνεται στο ποσό των 175.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα. Ανώτατο όριο οφειλής του υπερήμερου δανειολήπτη ορίζονται τα 130.000 ευρώ. Το πλαφόν στις καταθέσεις τίθενται στα 15.000 ευρώ. Προϋπόθεση για ένταξη είναι να υπάρχει ληξιπρόθεσμο δάνειο 90 ημερών στις 31.12.18». Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ