Κόντρα του υπουργείου Μεταφορών με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ηλεκτρονικό εισιτήριο – ΒΙΝΤΕΟ

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.Χθες η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων διέψευσε ότι απαγόρευσε την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. «Η Αρχή, κατόπιν συστηματικής συνεργασίας με εκπροσώπους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (ΟΑΣΑ), όπως άλλωστε προκύπτει από τις Γνωμοδοτήσεις υπ’ αρ. 1/2017 και 4/2017, γνωμοδότησε θετικά επί της τελικώς υποβληθείσας γνωστοποίησης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου). Ειδικότερα, όσον αφορά στη δυνατότητα ηλεκτρονικής -μέσω διαδικτύου- υποβολής αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπως αυτή περιγράφεται στην ως άνω γνωστοποίηση του ΟΑΣΑ, η Αρχή έκρινε, σύμφωνα με τη Σκέψη 4, σελ. 14 της Γνωμοδότησης 4/2017, ότι αυτή «δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων». Συνεπώς, η Αρχή όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι η Αρχή είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά στην επεξεργασία και προστασία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 19, παρ. 1, στοιχ. θ’ του ν. 2472/1997). Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.

Να δηλώσει δημοσίως «έστω και τώρα» εάν επιτρέπει την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης με τη διεύθυνση των πολιτών και τα υπόλοιπα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά η «έξυπνη κάρτα» για τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών, κάλεσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την Αρχή.

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών καλεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 2 μμ, σε δημόσια συνάντηση την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τον ΟΑΣΑ και την ανάδοχο εταιρεία του ΑΣΣΚ, τους φορείς δηλαδή που συμμετείχαν στις συζητήσεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τον τρόπο έκδοσης του, προκειμένου, έστω και τώρα, η Αρχή να δηλώσει δημόσια εάν επιτρέπει την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης με τη διεύθυνση των πολιτών και τα υπόλοιπα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά η «έξυπνη κάρτα», χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών, όπως το Υπουργείο είχε ενημερωθεί από τον ΟΑΣΑ και την ανάδοχο, με βάση τις γνωμοδοτήσεις 1 και 4 / 2017 της ίδιας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ποτέ δεν είναι αργά.

Όταν η χρήση των δεδομένων αυτών επιτρέπεται σε ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες, εταιρείες τηλεφωνίας κλπ), να επιτρέπεται και στους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου…..» απάντησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Συνέχεια στο θέμα έδωσε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, κάλεσε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να ανακαλέσει. «Μας είχαν απαγορέψει να προχωρήσουμε τη διαδικασία για 4 μήνες. Υπάρχει αναρτημένο και στο δελτίο τύπου του Χρήστου Σπίρτζη», δήλωσε στο Καλημέρα Ελλάδα, απαντώντας στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.Επικαλούμενος σειρά εγγράφων σημείωσε ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων πρέπει «να τιμά το λόγο της» και κάλεσε την Αρχή να «ανακαλέσει αυτά που είπε», διαφορετικά, τόνισε, «έχουμε όλοι πρόβλημα επικοινωνίας».«Η Αρχή μας απαγόρεψε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης και τώρα δε λέει αλήθεια», σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών και ανέφερε ότι υπήρξε πρόσκληση του υπουργείο προς την Αρχή για διάλογο, η οποία απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι «η Αρχή δε μετακινείται». «Δεν θέλουν διάλογο», είπε ο κ.Μαυραγάνης.Αναφορικά με την πορεία έκδοσης ηλεκτρονικών καρτών μέσω της μεθόδου των φακέλων, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή τους, σημείωσε ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα περίπου 10.000 φάκελοι, εκτίμησε όμως ότι, «σε 7-8 μέρες θα έχουμε τελειώσει».Επανέλαβε ότι, τα χάρτινα εισιτήρια θα χρησιμοποιούνται μέχρι να εξαντληθούν όσα έχουν οι επιβάτες στην κατοχή τους, καλώντας τους να ΜΗΝ αγοράσουν καινούρια.Όπως είπε, από την ερχόμενη Δευτέρα «θα υπάρχει διαθέσιμο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο μίας διαδρομής».

Πριν από λίγο το υπουργείο εξέδωσε νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

“Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρά την άρνηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για ανοιχτή δημόσια συζήτηση επί του θέματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ώστε να υπάρξει αναλυτική πληροφόρηση των πολιτών για τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων στο θέμα, επιμένει στην αναγκαιότητα της τετραμερούς συνάντησης, έστω και τώρα.

Ο ΓΓ του Υπουργείου κ. Θάνος Βούρδας, η διοίκηση του ΟΑΣΑ και η ανάδοχος εταιρεία , θα συναντηθούν αύριο με την Αρχή στη 1μμ στα γραφεία της.

Επισημαίνουμε ότι , όπως ανακοίνωσε και ο ΟΑΣΑ, ο Οργανισμός ήταν έτοιμος (και το είχε δηλώσει στην Αρχή) τόσο για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, όσο και για την ταχυδρομική αποστολή των καρτών στους δικαιούχους, κάτι που οι γνωμοδοτήσεις της Αρχής δεν δέχονταν.

Ελπίζουμε , ότι έστω και τώρα, έστω και αργά, θα υπάρξει η ξεκάθαρη έγκριση για το αυτονόητο, η οποία μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει δοθεί”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ