Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για την Ελευθερία του Τύπου

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι ανακοινώσεις των δύο κομμάτων για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, καθώς η ανακοίνωση της οργάνωσης “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (RSF) επισήμανε ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.

Η Ελλάδα φαίνεται να είναι σήμερα 38 θέσεις πιο κάτω σε σχέση με το 2021, έχοντας φτάσει στη θέση 108, σε σύνολο 180 χωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι RSF. Με βάση την ανακοίνωση, το 2022, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από χώρες όπως το Μπουρουντί, η Γκαμπόν, η Μποτσουάνα, η Μογγολία κι άλλες. “Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία”, αναφέρει η έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, η οποία σημειώνει και τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 που παραμένει ανεξιχνίαστη.

Με αφορμή την Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε σχετικό του μήνυμα ανέφερε ότι: “Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας, της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε.. Η ελευθερία του Τύπου κατοχυρώνεται φυσικά και στο άρθρο 14 του Ελληνικού Συντάγματος. Η λειτουργία του Τύπου είναι κομβική για το δημοκρατικό μας Πολίτευμα και συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της Δημοκρατίας.”

Ωστόσο, με αφορμή την ίδια επέτειο, οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη «γιορτάζει» την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου ρίχνοντας την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ε.Ε. και των Βαλκανίων στη σχετική διεθνή κατάταξη. Η σημερινή ανακοίνωση της έκθεσης της έγκριτης, διεθνούς οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» για την Ελευθερία του Τύπου, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ελευθεροτυπίας, αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα πεπραγμένα της. Ο κ. Μητσοτάκης, αντιθέτως, κατάφερε μέσα σε 3 χρόνια να φέρει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ε.Ε. και των Βαλκανίων, κάτω από χώρες που βρίσκονται στα βάθη της Αφρικής, μετατρέποντάς την σε ντροπή της Ευρώπης. Δεν έχει τέλος ο κατήφορος στον οποίο ο ίδιος και η κυβέρνησή του οδηγούν τη χώρα.”

Η απάντηση της ΝΔ

Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε η ΝΔ κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για απύθμενο θράσος.

“Χρειάζεται απύθμενο θράσος τις ημέρες που ο Υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Νίκος Παππάς, βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, κατηγορούμενος για απόπειρα καθοδήγησης και έλεγχο μέσων μαζικής ενημέρωσης με αδιαφανείς διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ να «κουνάει το δάχτυλο» στην Κυβέρνηση για θέματα ελευθερίας του Τύπου.
Εκτός από τα αλήστου μνήμης βοσκοτόπια, τα 3 εκατομμύρια που δόθηκαν για την κυκλοφορία του Documento, όπως έχει καταθέσει ο κ. Καλογρίτσας, οι πολίτες θυμούνται επίσης καλά την ΕΡΤ του Καψώχα και της Ακριβοπούλου, δημοσιογράφους να οδηγούνται στα κρατητήρια με τη διαδικασία του αυτόφωρου και μεθοδεύσεις να κλείσουν μη αρεστά ΜΜΕ…”

Η ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε σημειώνοντας ότι “το 2019 στην αντίστοιχη κατάταξη η χώρα βρισκόταν στη θέση 65. Το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 108 και τελευταία στην Ε.Ε. αποτυπώνει την παρακμή της ελευθερίας του τύπου στη χώρα μας. Ευχαριστούμε την ΝΔ που στην ανακοίνωση της χαρακτηρίζει υποτιμητικά την διεθνή οργάνωση ως “καμία ΜΚΟ”. Έτσι απέδειξε και για τους πιο δύσπιστους ότι κρατάει το πρωτόκολλο που έχουν διεθνώς οι αυταρχικές και ακροδεξιές δυνάμεις.”

Η Ένωση Συντακτών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΣΗΕΑ στο δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου επισημαίνει ότι “στην Ελλάδα, επιβάλλεται επαγρύπνηση και μέτρα θωράκισης της ελευθερίας του Τύπου μετά και την ετήσια έκθεση του δείκτη ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα και τη θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη.

Η Ελλάδα χρειάζεται, ξεκάθαρο, δίκαιο και αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας ΜΜΕ. Με κανόνες, λογοδοσία, διαφάνεια, όπου οι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν σε Κράτος και εργαζόμενους αυτά που οφείλουν και οι δημοσιογράφοι θα είναι ελεύθεροι και ασφαλείς να επιτελούν το κοινωνικό και συνταγματικό τους ρόλο.”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ