Κόντρα ΔΝΤ-Κομισιόν: 13 σημεία

Κόντρα ΔΝΤ-Κομισιόν: 13 σημεία

Σχίσμα έχει επέλθει μεταξύ των δανειστών. Δείτε τα κυριότερα σημεία της κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν…

1. Στο πρώτο Μνημόνιο υποτιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό η ζημιά που θα προκαλούσε στην ελληνική οικονομία η «συνταγή» της αυστηρής λιτότητας. Τέθηκαν φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι.

2. Επεσαν έξω οι αρχικές προβλέψεις για την ύφεση και δεν υπήρξε ευελιξία, καθώς οι βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις δεν αναθεωρήθηκαν ώστε να αποτυπώνουν τι πραγματικά συμβαίνει έως και τον Δεκέμβριο του 2011.

3. Ο μεγάλος κερδισμένος από την ελληνική διάσωση, η οποία αναφέρεται ως «επιχείρηση διατήρησης», ήταν η Ευρωζώνη, καθώς της δόθηκε χρόνος για να θωρακιστεί επαρκώς από την κρίση.

4. Το PSI (κούρεμα χρέους) θα έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αλλά αντιστέκονταν χώρες της Ευρωζώνης, μια και οι τράπεζές τους κατείχαν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

5. Τίθεται εμμέσως πλην σαφώς θέμα νέου κουρέματος, καθώς προτείνεται να εξεταστεί μια «εμπροσθοβαρής» μείωση του χρέους. Προβλέπεται δε ότι θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό 4,6 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

6. Η Κομισιόν δεν είχε εμπειρία στη «διαχείριση κρίσεων» και έτσι εκπονούσε πολιτικές περιορισμένης αποτελεσματικότητας.

7. Υπογραμμίζεται πως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2013-2014, εφόσον βέβαια το πρόγραμμα εκτελεστεί χωρίς αποκλίσεις.

8. Το ΔΝΤ λέει «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αλλά και στον περιορισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

9. Αφήνει αιχμές για πολιτικές παρεμβάσεις στην ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Εσόδων και προτείνει, αν συνεχιστούν οι αστοχίες στα φορολογικά έσοδα, η είσπραξή τους να ανατεθεί σε ιδιωτική Αρχή.

10. Δεν διαθέτει στοιχεία για σταθερή αύξηση των επενδύσεων που θα έβαζαν την οικονομία σε σταθερή πορεία ανάκαμψης. Υπό αυτό το πρίσμα προβλέπει ότι θα έχουμε ύφεση και το 2014 ύψους 1,6%.

11. Χαρακτηρίζει «απογοητευτική» την πορεία μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση και τονίζει πως η μονιμότητα στο Δημόσιο εμποδίζει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.

12. Το Ταμείο θεωρεί ότι είναι πιθανό να μην επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και επαναλαμβάνει την πρότασή του ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να τοποθετηθούν ξένοι μάνατζερ στη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

13. Τίθεται θέμα κατάργησης φοροαπαλλαγών, όπως για παράδειγμα οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, με το σκεπτικό ότι «διαβρώνουν» τη φορολογική βάση.

 

Πηγή: Εθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ