Κωνσταντοπούλου: Δεν ευθύνομαι για την καθυστέρηση των Πόθεν Έσχες

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου επισημαίνει ότι δεν φέρει ευθύνη για την τετραετή καθυστέρηση συγκρότησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Η κ. Κωνσταντοπούλου σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η Κυβέρνηση (όπως και η δήθεν «αντιπολίτευση») προφανώς ανησυχούν πολύ από την δημιουργία της Πλεύσης Ελευθερίας και αποφάσισαν να απαντήσουν με τη γνωστή μέθοδο της λάσπης, λέγοντας, επ’ αφορμή της  καθυστερημένης δημοσίευσης των Πόθεν Έσχες του 2012, ότι για τα τέσσερα χρόνια καθυστέρησης ευθύνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που υπήρξε Πρόεδρος της Βουλής που λειτούργησε από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2015.»

Η θητεία της ως προέδρου της Βουλής ήταν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2015, υπενθυμίζει η κ. Κωνσταντοπούλου και προσθέτει:

«Για τη δημοσίευση των πόθεν έσχες του 2012 αρμόδια ήταν η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, που είχε συγκροτηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά. Τον Δεκέμβριο του 2014 άλλαξε ο νόμος του Πόθεν Έσχες. Διαλύθηκε η Επιτροπή Πόθεν Έσχες και η νέα έπρεπε να συγκροτηθεί εμπλέκοντας πάρα πολλές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες στον διορισμό προσώπων ως μελών της ή επικουρικών λειτουργών της».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κ. Κωνσταντοπούλου:

«Η Κυβέρνηση (όπως και η δήθεν «αντιπολίτευση») προφανώς ανησυχούν πολύ από την δημιουργία της Πλεύσης Ελευθερίας και αποφάσισαν να απαντήσουν με τη γνωστή μέθοδο της λάσπης, λέγοντας, επ’ αφορμή της  καθυστερημένης δημοσίευσης των Πόθεν Έσχες του 2012, ότι για τα τέσσερα χρόνια καθυστέρησης ευθύνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που υπήρξε Πρόεδρος της Βουλής που λειτούργησε από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2015.

Η νέα επινόηση είναι ότι η Επιτροπή Πόθεν Έσχες του 2015 συγκροτήθηκε με καθυστέρηση και γι’ αυτό, δήθεν, ευθύνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η αλήθεια:

Για την δημοσίευση των Πόθεν Έσχες του 2012 αρμόδια ήταν η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, που είχε συγκροτηθεί επί Κυβέρνησης Σαμαρά στην οποία συμμετείχε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας  κ. Δρίτσας. Τον Δεκέμβριο του 2014 άλλαξε ο Νόμος του Πόθεν Έσχες, διαλύθηκε η μέχρι τότε Επιτροπή Πόθεν Έσχες και η νέα Επιτροπή Πόθεν Έσχες έπρεπε για πρώτη φορά να συγκροτηθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο εμπλέκοντας πάρα πολλές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες στον διορισμό προσώπων ως μελών της ή επικουρικών λειτουργών της. Μεταξύ άλλων, έπρεπε να ορισθούν μέλη της Επιτροπής από την Τράπεζα της Ελλάδος, και από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, διαδικασία η οποία διήρκησε μέχρι και τα μέσα Ιουλίου 2015

Ο τελευταίος τέτοιος ορισμός έγινε στις 13 Ιουλίου 2015, λίγες μέρες πριν από την 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής αυτής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε όλες τις ενέργειες για την συγκρότηση της Επιτροπής καλώντας και όσους όφειλαν να ορίσουν μέλη της να προβούν στις νόμιμες ενέργειες, όρισε Πρόεδρο της Επιτροπής την κυρία Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τον Μάιο του 2015, αμέσως μετά τη συμπλήρωση των άλλων κοινοβουλευτικών μελών, εκ μέρους των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης (Ποτάμι – ΚΚΕ). Η Επιτροπή συνεδρίασε στην πλήρη σύνθεσή της, στις αρχές Αυγούστου 2015, και λίγες μέρες αργότερα Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δανειστές διέλυσαν τη Βουλή.

Εξάλλου, καλό είναι τα μέλη της σημερινής Κυβέρνησης να θυμούνται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δε χαρίστηκε σε κανένα, ούτε και σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι όταν ήταν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αρνήθηκε να συναινέσει στη διαδικασία παρεμπόδισης της άρσης της ασυλίας του Γιώργου Σταθάκη, όταν η υπόθεση αυτή είχε έρθει στη Βουλή, επί Κυβέρνησης Σαμαρά.

Υπήρξε, άλλωστε, η μόνη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε «παρών», ενώ ακόμη και οι βουλευτές της ΝΔ κάλυπταν με την ψήφο τους τον κ. Σταθάκη.

Να σημειωθεί ότι ο νέος Νόμος (Νόμος Αθανασίου – Δεκέμβριος 2014) για την συγκρότηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες  είχε καταψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση Τσίπρα είχε ενημερώσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ως Πρόεδρο της Βουλής ότι επρόκειτο να προβεί σε αλλαγές του Νόμου αυτού, αλλαγές οι οποίες ήταν απαραίτητες προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία και να μπορέσει η Επιτροπή να λειτουργήσει. Αλλαγές οι οποίες δεν έγιναν ποτέ με αποτέλεσμα η Επιτροπή αυτή να καλείται να ελέγξει δεκάδες χιλιάδες πρόσωπα χωρίς αποχρώντα λόγο, πράγμα που διευκολύνει το να «θάβονται» ανάμεσα στους ελεγχόμενους πολύ σοβαρές περιπτώσεις ελεγκτέων προσώπων. Η διαδικασία της συγκρότησης της Επιτροπής είχε απασχολήσει κατ’ επανάληψη τη Διάσκεψη των Προέδρων με πρωτοβουλία της ίδια της Ζωής Κωνσταντοπούλου και είναι καταγεγραμμένη εβδομάδα την εβδομάδα η ενημέρωση σχετικά με την πορεία της συγκρότησης της Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο στάδιο της συγκρότησης της Επιτροπής που είναι ο ορισμός αναπληρωτή της κυρίας Χαραλαμπίδου, προσέκρουσε στην άρνηση του, τότε, Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα να αναλάβει αναπληρωτής της κυρίας Χαραλαμπίδου, αξιώνοντας τότε να γίνει ο ίδιος Πρόεδρος της Επιτροπής.

Τέλος, είναι απορίας άξιον γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί τα Πόθεν Έσχες ετών 2013, 2014, 2015, ενώ «θάβονται» σοβαρές υποθέσεις που αφορούν πρώην και νυν κυβερνητικά πρόσωπα.»

Διαβάστε επίσης:

Γεννηματά: Για να παραμείνουν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τα έδωσαν όλα

Μητσοτάκης: Με τα πρόσθετα μέτρα η οικονομία θα βουλιάξει πιο βαθιά στην ύφεση

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.