Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Όλο το παρασκήνιο της διαγραφής του από την ΚΟ της ΝΔ

Παρελθόν από την ΚΟ της ΝΔ αποτελεί ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Χρειάστηκαν 20 ημέρες από την προειδοποίηση – τελεσίγραφο που είχε δώσει ευθέως το Μαξίμου προς τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο για να σηκώσει τελικά ο Πρωθυπουργός την «κόκκινη κάρτα» στον βουλευτή του, θέτοντάς τον την Τρίτη εκτός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το «επεισόδιο» στη Βουλή με την… εμφυλιοπολεμική διάθεση του Μπογδάνου και τη σφοδρή αποδοκιμασία του από τον Νίκο Δένδια, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους και εκτός της αίθουσας, «ταξίδεψε» με συνοπτικές διαδικασίες εκτός συνόρων, στη Σλοβενία, όπου βρισκόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων.

Οι εξελίξεις βρήκαν τον Πρωθυπουργό περίπου 20 χλμ από τη Λιουμπλιάνα σε μια στιγμή χαλαρής συζήτησης με ομολόγους του –την ώρα ενός απεριτίφ για την ακρίβεια- προτού καθίσουν για το προγραμματισμένο δείπνο.

Από το κινητό του ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή διαγραφής για τον βουλευτή Α’ Αθήνας, για τον οποίο υπήρχε ήδη βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση, ενώ αρκετά στελέχη τον αντιμετώπιζαν ως ξένο σώμα για τη ΝΔ.

«Είχαμε προειδοποιήσει. Δεν αντιλήφθηκε πως ό,τι είχαμε πει το εννοούσαμε» σχολίαζαν για τον Μπογδάνο κυβερνητικές πηγές, υπονοώντας την οργή Μητσοτάκη για τη στάση του βουλευτή το τελευταίο διάστημα.

«Για τον Πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα» τόνιζαν οι ίδιες πηγές. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, έπειτα από την αδιανόητη κίνηση του Μπογδάνου να κοινοποιήσει στο Διαδίκτυο λίστα με ονόματα νηπίων μεταναστών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε εκπέμψει το μήνυμα Μαξίμου ότι «ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά», δίνοντας ουσιαστικά… παράταση στην παραμονή του στη νεοδημοκρατική ομάδα, ενόσω κόμματα της αντιπολίτευσης έβαζαν στο κάδρο των επιθέσεών τους προσωπικά τον Μητσοτάκη, ζητώντας άμεση αποπομπή του στελέχους του.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο χθες για απαράδεκτες απόψεις οι οποίες «βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ».

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήνει περιθώρια για κατηγορίες «περί ακροδεξιού κατήφορου», όπως της έχε καταλογίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι δικαιολογεί απόψεις που παραπέμπουν σε στιγμές διχασμού. Είναι ενδεικτική η χθεσινοβραδινή διαρροή κυβερνητικών πηγών ότι όλα αυτά «δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη, γιατί εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».

Για καθυστερημένη αντίδραση έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί να συνεχιστούν οι διαγραφές για «να είναι ειλικρινής η στάση του κ. Μητσοτάκη».

Οι αναρτήσεις του Κωνσταντίνου Μπογδάνου που οδήγησαν στην “κόκκινη κάρτα”

Το περιστατικό στη Βουλή φαίνεται πως ήταν εκείνο που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που ο βουλευτής της ΝΔ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με δηλώσεις του, με την αντιπολίτευση να έχει ζητήσει αρκετές φορές τη διαγραφή του.

Πιο πρόσφατες φορές που ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προκάλεσε σάλο ήταν η δημοσιοποίηση της λίστας ονομάτων μαθητών νηπιαγωγείου και η ανάρτησή του στο Twitter όπου ανακοίνωνε την ακύρωση της παρασημοφόρησης διασώστη προσφύγων Ιάσονα Αποστολόπουλου.

Η δημοσιοποίηση της λίστας με ονόματα νηπίων

Χαρακτηριστική ήταν η κίνησή του να αναδημοσιεύσει στα social media δημοσίευμα ενημερωτικής ιστοσελίδας υπό τον τίτλο “Ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας” όπου παρετίθετο χωρίς καμία κάλυψη λίστα με ονόματα νηπίων, προκειμένου να επισημάνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών ήταν αλλοδαποί. Τότε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τον είχε προειδοποιήσει δείχνοντάς του “κίτρινη κάρτα”, ενώ το γεγονός είχε προκαλέσει εισαγγελική έρευνα καθώς και έντονες αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Ο κ. Οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει πως ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα γίνουν ανεκτά: “Είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, πόσο μάλλον των ανήλικων. Είναι αυτονόητο πως όλα τα στελέχη του κόμματος πρέπει να ακολουθούν αυτή την αρχή. Η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν λάθος και δε συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ”.

Έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τη λίστα με τα ονόματα των νηπίων

Η δημοσίευση λίστας με τα ονόματα παιδιών νηπιαγωγείου της Αθήνας από τον ιστότοπο Mea Culpa, την οποία αναδημοσίευσε στα social media o βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, οδήγησε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων σε αυτεπάγγελτο έλεγχο.

Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση της Αρχής, εκτός από τα ονόματα των μαθητών δημοσιεύτηκε και το όνομα της δασκάλας του εν λόγω νηπιαγωγείου. Έτσι για όλους τους παραπάνω λόγους, κινήθηκε η διαδικασία αυτεπάγγελτου ελέγχου της υπόθεσης από την άποψη της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Όμως, η αναδημοσίευση της λίστας με τα ονόματα των νηπίων επέφερε και προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με διερευνώμενο αδίκημα την παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η απάντηση από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο

Ο βουλευτής της ΝΔ είχε επανέλθει χαρακτηρίζοντας “λάθος” την αναπαραγωγή του επίμαχου δημοσιεύματος με τα ονόματα μαθητών νηπιαγωγείου. Τότε με νέα ανάρτησή του στα social media, έδινε νέες εξηγήσεις, λέγοντας πως “προφανώς ήταν λάθος να αναπαραγάγω τον κατάλογο των ονοματεπωνύμων των παιδιών”, ωστόσο, σημείωνε ότι “πρέπει όμως να μιλήσουμε και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο”.

Στη συνέχεια επαναλάμβανε τις θέσεις του για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “σε μια τάξη δεν γίνεται η πλειονότητα των παιδιών να μην έχουν μητρική τους γλώσσα τα ελληνικά” και ότι “όταν σε μια γειτονιά της πόλης η πλειονότητα των κατοίκων δεν έχει μητρική γλώσσα τα ελληνικά, αρχίζουν οι αυτοματισμοί που τη μετατρέπουν σε γκέτο”.

Απάντησε, δε, σε όσους επιχειρηματολογούσαν ότι ο ίδιος πανηγύριζε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, λέγοντας ότι “είμαι περήφανος για κάθε αγόρι και κορίτσι που συνειδητά επιλέγει να γίνει Έλληνας και Ελληνίδα τιμώντας το περιεχόμενο των αξιών, του νοήματος και της αποστολής του έθνους μας”.

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Σάλος μετά την ανάρτηση για την ακύρωση της παρασημοφόρησης

Στο τέλος Ιουλίου, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προκάλεσε σάλο όταν με ανάρτησή του είχε ανακοινώσει ότι ακυρώθηκε η παρασημοφόρηση του διασώστη προσφύγων Ιάσονα Αποστολόπουλου. Σημειώνεται πως ο διασώστης είχε ανακοινωθεί πως θα λάβει τιμητική βράβευση για το έργο του από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο, μερικές ώρες πριν από την εκδήλωση, ο βουλευτής της ΝΔ ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του στo twitter την ακύρωση της βράβευσης, πριν το υπουργείο Εξωτερικών που είναι δική του η ευθύνη για τις τιμητικές διακρίσεις ενημερώσει τον διασώστη, Παράλληλα, δεν είχε υπάρξει καν ενημέρωση προς το τιμώμενο πρόσωπο από την ίδια την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Όπως είχε γράψει στην ανάρτησή του ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος: “Ο κος Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί”.

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε θύελλα με τους χρήστες του twitter να σπεύδουν να σχολιάσουν.

Ο βουλευτής της ΝΔ επανήλθε με νέα ανάρτηση στα social media μετά τις αντιδράσεις, γράφοντας: “Αν πιστεύετε ότι κάποιος που βρίζει τα Σώματα Ασφαλείας ή επικαλείται όσους “δίνουν” τα στίγματα πλωτών των ΛΣ-ΠΝ, πρέπει να τιμηθεί από την Ελληνική Δημοκρατία, διαφωνώ. Κι αν πιστεύετε ότι δεν είναι δουλειά βουλευτή να ζητήσει σχετική ενημέρωση, έχετε μεσάνυχτα από Δημοκρατία”.

Να σημειωθεί ότι είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση και τον περασμένο Αύγουστο, όταν έδωσε το “παρών” σε εκδήλωση στον Γράμμο και το Βίτσι, για τη λήξη του εμφυλίου το 1948, όπου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ