Κοινή γραμμή στο προσφυγικό αποφάσισαν οι αρχηγοί – Διαφώνησαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων – ΒΙΝΤΕΟ

Οκτώ και πλέον ώρες διήρκησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με θέμα το Προσφυγικό. Οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε μια κοινή ανακοίνωση την οποία ωστόσο δεν υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μάλιστα αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση του συμβουλίου.  

Τι λέει το Μαξίμου

Πλήρως αποδεκτές έγιναν οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει συμφωνία σε όλα.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της σύνταξης του ανακοινωθέντος οφειλόταν στην επιμονή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. 

Στάση με την οποία -συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δεν θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση. 

 Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Μητσοτάκης: Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου αν η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών – ΒΙΝΤΕΟ

“Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό που έχουν φέρει τη χώρα στην κατάσταση που όλοι βιώνουμε σήμερα” δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. 

“Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση αρχίζει και προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό. Τέθηκε και συμφωνήθηκε ένα ελάχιστα κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που πρέπει να διεκδικήσει η χώρα στη Σύνοδο Κορυφής αλλά από εκεί και πέρα διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών” τονισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ερωτηθείς για τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, είπε :”Υπάρχη ρητή αναφορά στην ανακοίνωση για την ανάγκη ενίσχυσης των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων που αφορούν στους παράτυπους μετανάστες και αυτό από μόνο του συνιστά μια απαραίτητη προσαρμογή της κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση”.  

 

 

Θεοδωράκης: Εθνική γραμμή με τρεις άξονες – ΒΙΝΤΕΟ

«Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μία εθνική γραμμή» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Τρεις είναι οι άξονες: αλληλεγγύη και φροντίδα στους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις πατρίδες τους και ασφάλεια για τους κατοίκους των  νησιών και των συνόρων» εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης.

«Εμείς επιμείναμε στην ανάγκη να υπάρξει ένας υπουργός κοινής αποδοχής, να υπάρξει ένα σύστημα που θα διοικεί το χάος που υπάρχει σε όλη τη χώρα. Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Τσίπρα αλλά αισθανόμαστε νικητές ως προς την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος. Δηλαδή, ότι πέρα από γενικόλογες πια τοποθετήσεις, η χώρα αναλαμβάνει να απλώσει το χέρι στους πρόσφυγες αλλά από την άλλη δίνει και ένα σήμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους μετανάστες όλου του κόσμου» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Κάλεσα τον  κ. Τσίπρα, αν θέλει εθνική γραμμή, από δω και στο εξής να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του, του 2015. Ήταν λάθος αλλά αυτό που έχει σημασία από δω και πέρα, όλοι μαζί, κάνοντας ο καθένας μία παραχώρηση, να έχουμε μία εθνική πολιτική». 

Δείτε το βίντεο από το MEGA

 

Γεννηματά: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή – ΒΙΝΤΕΟ

 «Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή» επεσήμανε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννήματα μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Η διάθεσή μας για εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη και την αδράνεια» πρόσθεσε.

«Θεωρούμε ότι αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε και σήμερα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Κουτσούμπας: Με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ανοίγει ο δρόμος για νέες γκρίζες ζώνες 

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση η αρχική του ΚΚΕ ότι η πορεία της εξέλιξης όσο αφορά το τεράστιο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού στην χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την αποχώρηση του από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις μας από την αρχή, ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα» ανέφερε.

«Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια της κυβέρνησης με την ΕΕ και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη σε αρκετά ζητήματα των άλλων αστικών κομμάτων διότι δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος, ούτε μειώνουν τις επιπτώσεις που έχουμε από τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη πατρίδα μας»

«Δεν υπήρχε άλλος ουσιαστικό λόγος παραμονής του ΚΚΕ και από αυτή την άποψη τέλειωσε αυτή η διαδικασία όσο αναφορά εμάς»πρόσθεσε.

Ο γγ γραμματέας του ΚΚΕ, είπε ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ έγινε «ουσιαστικά με πρόσκληση της τουρκικής κυβέρνησης» και επισήμανε ότι πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας «και βεβαίως για γκριζάρισμα και νέων ζωνών του Αιγαίου».

«Αυτές τις λίγες μέρες που έχει έρθει το ΝΑΤΟ εδώ και έχει εμπλακεί, έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα και από αυτήν την άποψη ανησυχούμε ότι αυτά θα γενικευθούν. Μία είναι η λύση σε αυτό, ως πρόταση του ΚΚΕ, να πάρει η κυβέρνηση πίσω την υπογραφή της για την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την εμπλοκή του και σε αυτό το ζήτημα, γιατί είναι πρόφαση το προσφυγικό, η ουσία βρίσκεται σε εμπλοκή της Ελλάδας και άλλων χωρών σε νέες επεμβάσεις, σε πολέμους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής» κατέληξε.

 

 

Καμμένος: Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής με μια κοινή γραμμή – ΒΙΝΤΕΟ

«Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση την οποία συνυπογραφούν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.» σημείωσε μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης των πολιτκών αρχηγών, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Δεν την υπογράφουν για τους δικούς τους λόγους ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων» πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό ότι ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες έχοντας  στα χέρια του μια κοινή γραμμή που αφορά στο μεταναστευτικό. Μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα, εκπροσωπώντας το σύνολο του ελληνικού λάου.» τόνισε ο κ. Καμμένος.

«Υπήρξαν και αρκετές διαφωνίες όσον αφορά γενικότερα κυβερνητικά θέματα» επεσήμανε.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

 

 

 Λεβέντης: Λυπούμαι για το πολιτικό σύστημα γιατί είναι κατώτερο των περιστάσεων – 

Φιάσκο χαρακτήρισε τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ο Βασίλης Λεβέντης εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.  Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε ότι ζήτησε εξαρχής να μην περιοριστεί η συζήτηση μόνο γύρω από το προσφυγικό αλλά και γύρω την οικονομία, το μέλλον της χώρας και το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. 

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα είπαν να μην γίνει συζήτηση για άλλα θέματα.  Μετά από αυτό δήλωσα εξαρχής ότι δεν θα υπογράψει η Ένωση Κεντρώων το κοινό ανακοινωθέν και θεωρεί τη συζήτηση φιάσκο.  Σέβομαι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά δεν συζητήσαμε ούτε για τις συντάξεις, ούτε για το ότι ο κ. Τσίπρας πάει μέσω του προσφυγικού να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να κάτσει στην εξουσία, επιτυγχάνοντας χαλάρωση του οικονομικού”  τόνισε ο κ. Λεβέντης και είπε ότι θα εξηγήσει στη βουλή τι έγινε στη σύσκεψη.

“Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε” επισήμανε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: “Λυπούμαι για το πολιτικό σύστημα γιατί είναι κατώτερο των περιστάσεων. Είναι η ώρα του λαού να καταλάβει τι ψήφιζε τόσα χρόνια”. 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ