ΚΙΝΑΛ: Τι προτείνουν οι έξι υποψήφιοι για τα debate

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας οδεύει το ΚΙΝΑΛ. Οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους για τον αριθμό και τους όρους διεξαγωγής των debate που θα διεξαχθούν.

Συνεννόηση όλων των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής να συμμετέχουν σε κοινές τηλεοπτικές συζητήσεις στο Α’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών και σε δύο μεταξύ εκείνων που θα διεκδικήσουν την ηγεσία στο Β’ γύρο, προτείνει ο Ανδρέας Λοβέρδος με επιστολή του στην αρμόδια επιτροπή του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Λοβέρδος στην επιστολή του αναφέρει ότι όλοι έχουν συναίσθηση ότι οι εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου αποτελούν ορόσημο για την παράταξη και επισημαίνει:

«Με την επίγνωση αυτή και με δεδομένη την πεποίθηση όλων μας ότι πρώτο ζητούμενο αποτελεί η μεγιστοποίηση της συμμετοχής των συμπολιτών μας, θεωρώ αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση όλων των υποψηφίων σε συνεργασία με την ΕΔΕΚΑΠ για τις κοινές τηλεοπτικές εμφανίσεις μας (τα επονομαζόμενα debates)».

Επίσης, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τονίζει τον συνθετικό διάλογο που είναι προνομιακό πεδίο του χώρου και προτείνει τη διεξαγωγή δύο δημοσίων συζητήσεων (debates) κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου. «Τέλος, αντιμετωπίζω θετικά τη διαδικασία ελεύθερης συζήτησης μεταξύ των δημοσιογράφων και των υποψηφίων», προσθέτει.

ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος

Την πρότασή του για κοινή παρουσία και των 6 υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής σε 4 θεματικά debates που θα διεξαχθούν σε τέσσερις Περιφερειακές πρωτεύουσες νομών, επανέλαβε και με επιστολή που έστειλε σήμερα το πρωί προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), ο Παύλος Γερουλάνος.

Στην επιστολή, ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει:

«Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δείξουμε πως η παράταξή μας έχει θέσεις διακριτές απέναντι στα άλλα κόμματα καθώς και λύσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελληνίδα και τον Έλληνα και παράλληλα να τιμήσουμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα.

Αυτή η παρακαταθήκη μάς δεσμεύει σε έναν διάλογο πολιτικό, με αντιπαραθέσεις μεν αλλά με πολιτισμό, ο οποίος μπορεί να κάνει αυτές τις αντιπαραθέσεις ξεκάθαρες προς όλους όσους θα προσέλθουν στις κάλπες. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα κόμματα ως χώρους παραγωγής πολιτικής και για να γίνει αυτό, οι θέσεις μετράνε στις επιλογές των ψηφοφόρων.

Το που, το πότε, καθώς και οι θεματικές, θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα μεταξύ των μελών της ΕΔΕΚΑΠ και των αντιπροσώπων των υποψηφίων. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα τα πολλαπλά μηνύματα σε όλα τα επίπεδα που θα μπορούσε να στείλει η κοινή παρουσία και των 6 υποψηφίων στην Αλεξανδρούπολη και η διεξαγωγή ενός debate εκεί.

Σε αυτήν την εκλογική διαδικασία είναι η ώρα για θέσεις, είναι η ώρα της κοινωνίας, μακριά από κάθε εσωστρέφεια».

Παύλος Γερουλάνος

 

Σε δύο παρεμβάσεις, με ισάριθμες επιστολές του, προχώρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.

Με τη μία, προς την αρμόδια Επιτροπή του κόμματος για τη τήρηση του Καταστατικού και τη διεξαγωγή των εκλογών (ΕΔΕΚΑΠ), ζητάει να διοργανωθούν δύο τηλεοπτικές συζητήσεις ανάμεσα σε όλους τους υποψήφιους, στον Α΄γύρο και μία ανάμεσα στους δύο που θα αναμετρηθούν στο Β΄γύρο, επισημαίνοντας ότι το ίδιο έγινε και στις εκλογές του 2017.

«Επανέρχομαι στην πρότασή μου να διεξαχθούν δύο τηλεοπτικές τηλεμαχίες (debate) πριν από τον πρώτο γύρο με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων και επιπλέον μία μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων πριν από τις 12 Δεκεμβρίου, ώστε η συζήτηση αυτή να γίνει με θεσμικό τρόπο, διασφαλίζοντας την ισότιμη παρουσία όλων μας», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης. Σημειώνει επίσης, ότι «στόχος όλων μας πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών, ώστε η διαδικασία αυτή να αποτελέσει την αφετηρία για την ενδυνάμωση της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα μας, καθώς και ένα πολιτικό γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Η δεύτερη επιστολή του υποψήφιου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει αποδέκτες τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ. Ως γνωστόν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής συνεδριάζει απόψε για πρώτη φορά μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Ο κ. Ανδρουλάκης, θεωρεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «αυτονόητη τη δέσμευση όλων μας να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ακολουθώντας τον δρόμο της ενότητας, των θεσμικών διαδικασιών και, εν τέλει, της κοινής λογικής».

Καλεί δε όλους τους βουλευτές στο βραχύ χρονικό διάστημα έως τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, να αποφύγουν τυχόν αχρείαστες αντιπαραθέσεις επί διαδικαστικών ζητημάτων, καθώς έτσι θα εκπέμψουν ένα απωθητικό μήνυμα εσωστρέφειας στους πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που ζητούμε από αυτούς να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου. «Ο βασικός μας στόχος δεν είναι άλλος από το να μετατρέψουμε τις εσωκομματικές εκλογές σε ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλης της κοινωνίας και θα επαναφέρει την ουσιαστική πολιτική, όχι τη μικροπολιτική, στο προσκήνιο», επισημαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προτείνει για τη «συνέχιση της ομαλής λειτουργίας και εκπροσώπησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων έως την οριστική ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Κινήματός μας αυτό το ζήτημα να διευθετηθεί με βάση τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής, όπως διατυπώνονται ξεκάθαρα στο άρθρο 17 περί «εκπροσώπησης-αναπλήρωσης-περιορισμών» των Κοινοβουλευτικών Ομάδων».

ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης

“Ναι” στη διεξαγωγή debate λέει ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με συνεργάτες του να υπενθυμίζουν τις θέσεις που έχει διατυπώσει στο παρελθόν υπέρ του διευρυμένου διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Υπέρ της πραγματοποίησης τηλεοπτικών συζητήσεων τάσσεται και ο Χάρης Καστανίδης, ενώ και ο Παύλος Χρηστίδης έχει δηλώσει ότι όσα περισσότερα debate γίνουν τόσο το καλύτερο.  Προς το παρόν πάντως, δεν έχουν στείλει επιστολές στην ΕΔΕΚΑΠ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ