Κερδισμένος από τις πρόωρες εκλογές θα ήταν μόνο ο Τσίπρας

Πριν λίγες μέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να συμμετάσχει σε ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι αυτή θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα σχετικά προγράμματα στήριξης.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη Deusche Welle ο Λάζαρος Μηλιόπουλος, πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι το ΔΝΤ αρνείται μια τέτοια συμμετοχή μόνο για «την παρούσα φάση».

«Εντούτοις παρά την απόφαση αυτή θα συνεχίσει να μετέχει στις διαπραγματεύσεις. Αναφορικά με ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποφασίσει διαφορετικά σε λίγους μήνες. Παρ´ όλα αυτά η στάση του ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι αυξάνεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση, για να είμαι ειλικρινής» αναφέρει ο Λάζαρος Μηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό που αναμένει από μια κυβέρνηση η οποία θέλει να συνεχίσει να συμπλέει με το ΔΝΤ είναι «νέες λύσεις για την επίτευξη της βιωσιμότητα του χρέους». Αυτές θα μπορούσαν να αφορούν μια ελάφρυνση ή κούρεμα του χρέους σε συνάρτηση πάντα με την τόνωση της ανάπτυξης ή απλώς μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές γερμανικών ΜΜΕ, οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο εμμένει σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις ως προς το μείζον θέμα του χρέους. Οι αποκλίσεις μεταξύ του ΔΝΤ και πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως προς αυτό το θέμα είναι πολύ μεγάλες για την ώρα, εκτιμά ο Λάζαρος Μηλιόπουλος, θεωρώντας όμως ότι στο τέλος θα καταλήξουν σε συμφωνία, ενδεχομένως για ένα «light» κούρεμα του ελληνικού χρέους διά της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων ή της μείωσης των επιτοκίων.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Exit mobile version