Κατρούγκαλος: Συμφωνήσαμε με τον Ντιμιτρόφ να αποφεύγονται προβληματικές δηλώσεις

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπου συζήτησαν τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ περί “μακεδονικής γλώσσας” και “Μακεδόνων του Αιγαίου”.

Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνάντησης, “είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση” και ότι “θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ούτως ώστε να μην δημιουργούνται αμφιβολίες και παρερμηνείες ως προς το τι λέει η Συμφωνία”.

“Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες” υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: “Συμφωνήσαμε και οι δύο, όπως είχα την ευκαιρία να δηλώσω και χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες μας. Εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή”

Όσο για το αν τέθηκε το ζήτημα στον γγ του ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: “Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχαμε μία συζήτηση και για το θέμα αυτό, αλλά και για την τεχνική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσει, εφόσον, όπως όλοι ελπίζουμε, θα έχουμε την κύρωση και στις δύο χώρες”.

Επίσης, τόνισε ότι και ο κ. Ντιμιτρόφ συμφώνησε “ότι δηλαδή θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ούτως ώστε να μην δημιουργούνται αμφιβολίες και παρερμηνείες ως προς το τι λέει η Συμφωνία”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ