Κατρούγκαλος: Κατακερματισμένο και μη βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα

Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ήταν κατακερματισμένο, άδικο, αναποτελεσματικό και μη βιώσιμο ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε ομιλία του στο οικονομικό συνέδριο των Δελφών.

Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό, επιδείνωσε τις αμαρτίες αυτές, πρώτον επειδή τα ελλείμματα αυξήθηκαν ακριβώς επειδή 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργο και το 50% των αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του.

“Χαριστική βολή στην κατασπατάληση των διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων έγινε με τη διαγραφή αποθεματικών από το PSI με αποτέλεσμα στη πραγματικότητα αυτό που κληρονομήσαμε το 2015 είναι ένα πλήρως κατεστραμμένο, αναποτελεσματικό σύστημα με ελάχιστες προοπτικές βιωσιμότητας” είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, “το μνημόνιο το οποίο για εμάς είναι ένας αναγκαστικός συμβιβασμός, είχε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που περιείχε δεσμεύσεις οι οποίες αφορούσαν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.

Προσπαθήσαμε να τις πραγματοποιήσουμε στο πλαίσιο μιας μεταρρύθμισης που είναι εθνική και βασίζεται σε δύο βασικές αρχές. Την αρχή της ισονομίας και της ισότητας. Όμοιους κανόνες για όλους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Αναπροσαρμόσαμε τους κανόνες απονομής σύνταξης με μια απλή φόρμουλα που υπολογίζει τη σύνταξη με βάση τα χρόνια ασφάλισης”.

Ένα σύστημα αναλογιστικό χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη, τόνισε ο υπουργός και συνέχισε: “Φέραμε την πρότασή μας για την εθνική σύνταξη που θα είναι 384 ευρώ. Αν την δίναμε με στοιχεία του 2010 θα ήταν 500 ευρώ. Επιπλέον αυτής της εθνικής σύνταξης ο καθένας θα πάρει ότι του αναλογεί με βάση όσα έχει προσφέρει βάσει των εσόδων του”.

Στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων τόνισε ότι η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί προ πολλού. Όπως ανέφερε, με βάση τα όσα ακούγονται από τα τεχνικά κλιμάκια οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει πολύ γρήγορα.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Η Χριστοδουλοπούλου στη συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της Αυστρίας – ΦΩΤΟ

Γιατί αποχώρησε ο Λεβέντης από το συνέδριο του Ποταμιού 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.