Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη θέση της ως εξαγωγέας σταθερότητας

«Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη θέση της, όχι απλώς ως μία σταθερή δημοκρατία, αλλά ως εξαγωγέας σταθερότητας στην περιοχή την οποία κινούμαστε, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος από τη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο δείπνου που παρέθεσαν το βράδυ της Κυριακής προς τιμήν του, στελέχη της Οργάνωσης Φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι αυτό το μήνυμα θα μεταφέρει και στην επετειακή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. «Όχι για να πάρουμε επιβραβεύσεις και συγχαρητήρια, αλλά επειδή θέλουμε να συνεχίσουμε στον ίδιο ακριβώς ρόλο, διευρύνοντας τις διπλωματικές μας συμμαχίες και το διπλωματικό μας κύρος και με τον τρόπο αυτό ενισχύοντας τη θέση της χώρας μας» προσέθεσε.

Σε ερώτηση για τις επαφές που θα έχει στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θα έχει κοινή παρουσία με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ σε εκδηλώσεις και συζητήσεις που θα γίνουν σε think tanks. Θα έχουν επίσης ακόμη μία κοινή παρουσία στη δημόσια τηλεόραση των ΗΠΑ (PBS) την Τετάρτη.

«Θα υπάρχουν διάφορες διμερείς επαφές στο πλαίσιο της επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Κατρούγκαλος «με βασικό σκοπό να προβάλουμε την ήπια ισχύ την οποία έχουν δώσει στη χώρα μας οι πολύπλευρες διπλωματικές της πρωτοβουλίες και οι τριμερείς, με σκοπό την ενίσχυση της θέσης μας και την αδρανοποίηση της προβολής ισχύος όσων αναθεωρητικών δυνάμεων δρουν στην περιοχή μας».

Στη Νέα Υόρκη, οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα εστιαστούν σε think tanks και πανεπιστήμια. Σήμερα θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Η συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τη σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις του κυπριακού, Τζέιν Χολ Λουτ, θα κλείσει το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ. Ο κ. Κατρούγκαλος απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες για το αν η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα επισκεφθεί την περιοχή, λέγοντας ότι «αυτό επαφίεται στη δική της πρωτοβουλία».

«Εμείς, μένουμε σταθεροί στην ανάγκη να έχουμε επιτέλους επίλυση του Κυπριακού, βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Κάνουμε οτιδήποτε προς αυτήν την κατεύθυνση. Στις 12 Απριλίου έχουμε συμφωνήσει με την Τουρκία να έχουμε ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή διάσταση – που αφορά την Ελλάδα με βάση το θεσμικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά. Θέλω να ελπίζω ότι αν προετοιμαστεί καλά, μπορεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων να έχει αποτελέσματα», εκτίμησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.