“Καταπέλτης” νο2 για τον Άκη

“Καταπέλτης” νο2 για τον Άκη

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η αγόρευση-καταπέλτης της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη κατά του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου για τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τη σκυτάλη της αγόρευσης αναμένεται να λάβει σήμερα και ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Και οι δύο εισαγγελείς αναμένεται να προτείνουν επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων και όχι επί των ποινών.

Χθες η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανέφερε ένα προς ένα τα αποδεικτικά στοιχεία και υπέδειξε ως οργανωτή του σχεδίου ξεπλύματος μαύρου χρήματος και αποδέκτη των μιζών των εξοπλιστικών τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Με λεπτομέρειες η εισαγγελέας εξήγησε πως ο πρώην υπουργός πήρε μίζες και στη συνέχεια ήταν εγκέφαλος μίας ολόκληρης επιχείρησης νομιμοποίησης των χρημάτων.

Η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι ο πρώην υπουργός «δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά» γεγονός που υποστήριξε ότι είναι πλήρως αποδεδειγμένο και όχι απλώς, επαρκώς προσδιορισμένο.

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος διετέλεσε υπουργός από τον Σεπτέμβριο του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001 δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά. Στη συνέχεια συνέλαβε το σχέδιο ξεπλύματος, ως μηχανικός που ήταν, μπαίνοντας στο χώρο του real estate που τότε προσφερόταν. Ήδη, από το 1997 είχε ζητήσει από τον εξάδελφό του να του ανοίξει έναν λογαριασμό στο εξωτερικό για να λαμβάνει τις παράνομες πληρωμές» είπε χαρακτηριστικά η Γεωργία Αδειλίνη.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο πρώην υπουργός συνεννοήθηκε με εκπροσώπους κολοσσιαίων εταιριών από τους οποίους ζήτησε και πήρε χρήματα για να αναθέσει σε αυτές τις συμβάσεις και επέμεινε ότι την εποχή εκείνη η διαφθορά βασίλευε καθώς δεν υπήρχε κανένας έλεγχος στον τομέα των εξοπλιστικών. «Δεν έψαξε και πολύ να βρει τους εκπροσώπους των εταιριών. Ήταν δίπλα του.

Ο Αλ Ζαγιάν Φουάντ και ο Καμπούρογλου οργάνωσαν την επιχείρηση δωροδοκίας από την ρωσική ΑΝΤΕΥ προς τον κατηγορούμενο μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γνώριζε και απεδέχθη ότι οι μίζες θα μετακυλύονταν στις πλάτες ενός καταχρεωμένου λαού που τον εμπιστεύθηκε με την ψήφο του» ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός.

«Οι μίζες μετουσιώθηκαν σε ακίνητα των μελών της οικογένειας του Άκη Τσοχατζόπουλου» τόνισε για να καταδείξει ότι οι παράνομες πληρωμές κατέληγαν στον πρώην υπουργό και προσδιόρισε το επίμαχο διάστημα του ξεπλύματος από τον Μάιο του 1998, έως τον Απρίλιο του 2010.

Στο «κάδρο», όμως, έβαλε και τις συζύγους και την κόρη του πρώην υπουργού και υποστήριξε ότι γνωρίζουν τα πάντα. Ειδικότερα η Γεωργία Αδειλίνη τόνισε ότι η Βίκυ Σταμάτη γνώριζε ότι το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αγοράστηκε με τις μίζες που εισέπραξε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

«Η κυρία Σταμάτη γνωρίζει τα πάντα. Γνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο κ. Ζήγρας κάνει μεταφορά χρημάτων στους λογαριασμούς της. Τηλεφωνεί στον κ. Σμπώκο για να του ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων. Γνωρίζει δηλαδή ποιοι είναι οι διαχειριστές των παράνομων χρημάτων και εν γένει την εγκληματική δραστηριότητα του συζύγου της» υπογράμμισε η εισαγγελέας.

Μάλιστα, η κ. Αδειλίνη σημείωσε: «Σε ανύποπτο χρόνο, η τράπεζα που χορήγησε το δάνειο συνέκρινε το ακίνητο με το προεδρικό Μέγαρο. Ως εκ θαύματος, η φούσκα των ακινήτων έσκασε μόνο ως προς το συγκεκριμένο ακίνητο, που πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική του αξία ενώ η εμπορική του αξία ήταν σχεδόν τριπλάσια».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη κατάθεση του Νίκου Ζήγρα για τον πολυτελή τρόπο διαβίωσης του ζευγαριού. «Ο Νίκος Ζήγρας μας είπε για το ταξίδι που τους έκλεισε με ιδιωτικό σκάφος στη Σαρδηνία, να θυμηθούμε και τον πολυτελή γάμο στο Παρίσι. Πως η κυρία Σταμάτη θέλει να μας πείσει ότι δεν είχε γνώση του πακτωλού των παράνομων χρημάτων που είχε στη διάθεση του ο πρώην υπουργός; Απολογούμενη είπε ότι είναι μαχητής του φωτός. Είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου ο αυτοπροσδιορισμός αλλά είναι αναγκαίο να έχει κανείς και το γνώθι σ’ αυτόν» κατέληξε η εισαγγελική λειτουργός.

Ωστόσο προκλήθηκε ένταση με τον πρώην υπουργό όταν η εισαγγελέας είπε ότι τα εισοδήματα της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου δεν δικαιολογούσαν την ανάληψη δανείου για την αγορά του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. «Το δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί γιατί έκλεισαν οι δρόμοι της εισροής του μαύρου χρήματος από τις εταιρίες. Το Ελληνικό δημόσιο και η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψουν να γυρίσει το ακίνητο στην κ. Σταμάτη. Όσα δάνεια και εάν λάβει η κ. Σταμάτη, τα εισοδήματά της δεν δικαιολογούσαν αυτήν την αγορά» είπε η εισαγγελέας.

Ο Άκης Τσοχαατζόπουλος αντέδρασε έντονα και απάντησε: «Λάθος. Δεν υπάρχουν αυτά. Είναι ιστορίες». «Προσκρούει στην κοινή λογική η δαπάνη τέτοιων τεράστιων ποσών για ανακαίνιση από τον μισθωτή, χωρίς καμία εγγύηση. Όμως ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν η ΤΟΡΚΑΣΟ ήταν και η ΝΟΜΠΙΛΙΣ» τόνισε η εισαγγελέας για να λάβει την απάντηση του πρώην υπουργού: «Αυτό είναι αυθαίρετο».

Για την Αρετή Τσοχατζοπούλου, η εισαγγελέας επιφύλαξε βασικό ρόλο σε πράξεις νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων του πατέρα της, μέσω αγοραπωλησιών τριών ακινήτων. Μάλιστα υπογράμμιζε ότι γνώριζε πλήρως από που προέρχονται τα επίμαχα ποσά και «συναίνεσε και συνέπραξε» στο ξέπλυμα αυτών των χρημάτων.

«Τα ακίνητα της Δεινοκράτους και της Κεφαλληνίας αποκτήθηκαν με μαύρο χρήμα του πατέρα της, και με εικονικές μεταβιβάσεις. Η Αρετή Τσοχατζοπούλου είχε άμεσο δόλο. Ο Αστέριος Οικονομίδης, άλλοτε ως αχυράνθρωπος και άλλοτε με όχημα την κατασκευαστική του εταιρία αποτελούσε προνομιακό συνεργάτη του πρώην υπουργού. Ο Γιώργος Σαχπατζίδης άλλαξε πολλές φορές την υπερασπιστική του γραμμή, ωστόσο γνώριζε ότι η ΤΟΡΚΑΣΟ ήταν συμφερόντων του πρώην υπουργού. Αγόρασε μάλιστα τα ακίνητα και τα πούλησε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για λογαριασμό του» σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ