Καταγγελίες Κοντονή για την ΕΠΟ

Απευθείας χρηματοδότηση των τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και των ερασιτεχνικών συλλόγων, χωρίς την παρεμβολή της ΕΠΟ, προανήγγειλε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρος Κοντονής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είναι φορολογικώς ενήμερη και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να επιχορηγηθεί από την Πολιτεία, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν εγκριθεί και θα εκταμιευτούν άμεσα 540.000 ευρώ για να δοθούν απευθείας στις ΕΠΣ, κάνοντας χρήση σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, κατόπιν πρότασης του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού.

Ο Σταύρος Κοντονής αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς η ΕΠΟ παρουσίασε φορολογική ενημερότητα, χωρίς να είναι -όπως είπε- ενήμερη: «Στις 19 Νοεμβρίου κοινοποιείται έγγραφο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την υπηρεσία του Επιτρόπου η οποία εδρεύει στο πρώην Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ότι αυτά τα χρήματα, το 1.444.100 εκατ., δεν είναι δυνατό να εκταμιευτούν διότι υπάρχει οφειλή της ΕΠΟ και ως εκ τούτου αυτό το ποσό δεν δύναται να το εισπράξει. Ακολουθεί αποδεικτικό ενημερότητας, το οποίο προστρέχει η ΕΠΟ να λάβει την 1η Δεκεμβρίου του 2014 και εκδίδεται από την 17η ΔΟΥ Αθηνών. Τα ακόμα περισσότερο ενδιαφέροντα έρχονται και αποκαλύπτονται με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2014, έγγραφο της υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου, που εδρεύει στο Υπουργείο. Αναφέρει λοιπόν αυτό το έγγραφο ότι ο φορολογούμενος οφείλει ρυθμισμένα χρέη και δεν είναι φορολογικά ενήμερος. Επίσης, η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων αναφέρει ότι η 12η ΔΟΥ Αθηνών είναι η αρμόδια ΔΟΥ για την ΕΠΟ, και όχι η 17η ΔΟΥ Αθηνών, μάλιστα η 12η ΔΟΥ Αθηνών βεβαιώνει ότι η ΕΠΟ δεν είναι φορολογικά ενήμερη! Και μετά από όλα αυτά τα “υπέροχα” πράγματα, έρχεται η 17η ΔΟΥ Αθηνών και λέει ότι εκ παραδρομής δόθηκε η φορολογική ενημερότητα στην ΕΠΟ, καθώς όπως προκύπτει από τα έγγραφα που ανέφερα αρμόδια ΔΟΥ για την ΕΠΟ είναι η 12η ΔΟΥ Αθηνών και όχι η 17η ΔΟΥ στην οποία προσέτρεξε η ΕΠΟ για να λάβει τη σχετική βεβαίωση. Η δε 17η ΔΟΥ, όταν πλέον αποκαλύπτεται όλη αυτή η κατάσταση, στέλνει έγγραφο και ανακαλεί τη φορολογική ενημερότητα. Είναι λοιπόν ποτέ δυνατόν να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα και να τα λάβει η ΕΠΟ και περαιτέρω οι ΕΠΣ και τα ποδοσφαιρικά ερασιτεχνικά σωματεία; Όχι βέβαια», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Οσον αφορά το τι πρόκειται να γίνει με την επιχορήγηση των Ενώσεων, ο κ. Κοντονής είπε: «Ο υπουργός Αθλητισμού της προηγούμενης Κυβέρνησης, ο κ. Ανδριανός, κατά τη γνώμη μου πολύ ορθά, έφερε μία έκτακτη τροπολογία στη Βουλή και ψηφίστηκε, αυτά τα χρήματα να μπορέσει το Υπουργείο να τα διαθέσει απευθείας στα σωματεία και στις Ποδοσφαιρικές Ενώσεις. Αυτή η τροπολογία έχει περάσει και είναι Νόμος του Κράτους. Όμως ο Νόμος ψηφίστηκε παραμονή Χριστουγέννων και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μπήκαμε στο επόμενο έτος, όπου εκεί πλέον είχαμε μπροστά μας τον προϋπολογισμό του 2015… Να ξέρετε ότι ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουμε εγκρίνει για τις ΕΠΣ 540.000 ευρώ, που θα εκταμιευτούν άμεσα και θα αποδοθεί στα σωματεία της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο τα σωματεία της Χίου που φυτοζωούν, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, και της ιδιαίτερης πατρίδας μου της Ζακύνθου, αλλά θέλω να υπενθυμίσω για άλλη μία φορά ότι απολύτως υπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση είναι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Εμείς αυτές τις πρακτικές δεν τις αναφέρουμε στις διεθνείς συναντήσεις, τις οποίες κάνει το Υπουργείο, για να ενημερώνουμε και τους ξένους παράγοντες, οι οποίοι έρχονται στη χώρα και υπεραμύνονται ορισμένων καταστάσεων. Διότι δεν θέλουμε να εκθέτουμε την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, γιατί μία τέτοια έκθεση βλάπτει τη χώρα. Θα πρέπει όμως όλοι να αντιληφθούν σε αυτόν τον τόπο ότι η Ελλάδα είναι συγκροτημένο κράτος δικαίου, ότι θα εφαρμόζεται ο Νόμος και το Σύνταγμα προς κάθε κατεύθυνση και ανέλεγκτη και αυτόνομη νησίδα δεν υπάρχει ούτε αναγνωρίζει η ελληνική έννομη τάξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.