Κατάινεν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο χρηματοδοτικό πακέτο

Κατάινεν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο χρηματοδοτικό πακέτο

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για νέο χρηματοδοτικό πακέτο στην Ελλάδα και, επομένως, νέο μνημόνιο και νέα οικονομικά μέτρα, ο Επίτροπος Οικομομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γίρκι Κατάινεν, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους, έθεταν το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για το 2015, το οποίο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αξιολόγηση του ΔΝΤ, υπολογίζεται στα 12,6 δισ. ευρώ και ζητούσαν από την Κομισιόν τη θέση της για «τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος», καθώς, επίσης και για το κατά πόσο «υπάρχουν σκέψεις για νέα μέτρα οικονομικής πολιτικής».

Στη συνέχεια της ερώτησής τους, ζητούσαν από την Κομισιόν να κρίνει τις επανειλημμένες δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κ. Ρέγκλινγκ, υπέρ ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα.

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Κατάινεν δεν δεσμεύεται αναφορικά με το ύψος του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι «οι ανάγκες χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν κατά την πέμπτη επανεξέταση, μόλις καταστούν διαθέσιμες όλες οι αναγκαίες πληροφορίες -π.χ. οι προβλέψεις για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι μακροοικονομικές προοπτικές για το 2015 και μετά, καθώς και τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ».

Καταλήγοντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος και απαντώντας στο ερώτημα «πώς κρίνει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», σημείωσε ότι: «Οι συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας, μετά τα τέλη του 2014, θα αρχίσουν το φθινόπωρο».

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση προς την Επιτροπή

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL) και Kostadinka Kuneva (GUE/NGL)

Θέμα: Χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αξιολογήσεις του ελληνικού Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής του ΔΝΤ, προκύπτει για την Ελλάδα ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ για το 2015. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κ. Ρέγκλινγκ, έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια είναι η θέση της Επιτροπής και της τρόικα σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος; Υπάρχουν σκέψεις για νέα μέτρα οικονομικής πολιτικής;

Πώς κρίνει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας;

Απάντηση του J. Katainen εξ ονόματος της Επιτροπής (8.10.2014)

1. Οι ανάγκες χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν κατά την πέμπτη επανεξέταση, μόλις καταστούν διαθέσιμες όλες οι αναγκαίες πληροφορίες – π.χ. οι προβλέψεις για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι μακροοικονομικές προοπτικές για το 2015 και μετά, καθώς και τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ.

2. Οι συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας, μετά τα τέλη του 2014, θα αρχίσουν το φθινόπωρο.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.