Καταιγίδα φωτιάς από τα Kiowa στην άσκηση “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ”

Για πρώτη φορά φέτος τα Kiowa προχώρησαν σε ρίψεις βολών σε άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ.

του Χρήστου Μαζανίτη

Για πρώτη φορά στον φετινό “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ” τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα Kiowa Warior OH58D πραγματοποίησαν βολές με Hellfire, επανδρωμένα αποκλειστικά με ελληνικά πληρώματα.

Έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση του 2019, όμως ήταν μεικτά τα πληρώματα τότε με τους Αμερικανούς εκπαιδευτές.

Το σμήνος των 6 Kiowa που εμφανίστηκε φέτος στο πεδίο Βολής «Ψηλός Στάλος» στο Διδυμότειχο κι εν συνέχεια στην «Νυχτερινή ΑΣΤΡΑΠΗ» στο πεδίο βολής «Αετός» στην Αλεξανδρούπολη εξαπέλυσε καταιγίδα από πυραύλους Hellfire στέλνοντας εμφατικό μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Δεδομένου ότι πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκε άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΙΩΝ αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονταν σε συνεχή κατάσταση ετοιμότητας κι επιχειρήσεων λόγω της κρίσης του Oruc Reid, φέτος άλλαξαν και τα σενάρια της άσκησης.

άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ Kiowa

Τα διδάγματα από την κρίση του Έβρου και της Ανατολικής Μεσογείου ενσωματώθηκαν μέσα στα σενάρια των ασκήσεων με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να καλούνται να φέρουν σε πέρασε ταυτόχρονα πολλαπλές αποστολές αντιμετωπίζοντας προκλήσεις υβριδικής φύσεως.

Συνοψίζοντας τα δεδομένα, στην άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21» η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε υπό τη διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε επεισόδια που αφορούν στην άμεση επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων για την ταχεία, αποφασιστική και νικηφόρα αντιμετώπιση αντιπάλων δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα:

  • Στα συμπεράσματα από τις καταστάσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2020 – 2021.
  • Στα διδάγματα προηγούμενων ασκήσεων και στην αντιμετώπιση ρεαλιστικών προσχεδιασμένων και μη, επεισοδίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.
  • Στην εξέταση λεπτομερειών τόσο στη σχεδίαση όσο και στην εκτέλεση των επιχειρήσεων, οι οποίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην εκπλήρωση της ανατιθέμενης αποστολής.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21» με την αντιμετώπιση πλήθους απαιτητικών σεναρίων συνέβαλε στην εξάσκηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην σχεδίαση, στο συντονισμό και στη διεξαγωγή Διακλαδικών Επιχειρήσεων όλων των μορφών και προήγαγε τη συνέργεια και το συντονισμό τόσο μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και μεταξύ αυτών και των εμπλεκόμενων φορέων του Πολιτικού Τομέα.

Η αποφασιστικότητα, το υψηλό ηθικό και ο επαγγελματισμός που επέδειξαν οι συμμετέχοντες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως και τα επιχειρησιακά συμπεράσματα και τα διδάγματα που προέκυψαν από την εντατική και ρεαλιστική εκπαίδευση σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, αποτιμώνται ως απολύτως θετικά.

«Η δε επιτυχής διεξαγωγή και ολοκλήρωση της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-21» κατέδειξε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας, στην διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, καθώς και στην εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ