Καστανίδης στον Realfm 97,8: Προτείνω πόθεν έσχες σε βάθος τριετίας για όσους μπουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Καστανίδης μίλησε στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα για την υπόθεση Qatar Gate και την Εύα Καϊλή.

«Με μικρές παραλλαγές ο νομικός πολιτισμός της Ευρώπης είναι περίπου ίδιος. Οι βελγικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν αν με βάση τα στοιχεία που έχουν, τίθεται θέμα κράτησης προσωρινής όσων ευθύνονται για το σκάνδαλο του Κατάρ και ταυτόχρονα πρέπει να περιμένουμε να δούμε για ποια αδικήματα θα είναι η δίωξη που θα ασκηθεί» είπε αρχικά.

«Το κρίσιμο είναι αν οι ανακριτικές αρχές θα αποφασίσουν να ασκήσουν διώξεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ή κάτι άλλο. Εάν κάποιος κριθεί ότι είναι φυσικός αυτουργός ή συμμέτοχος. Περίπου έτσι κινούνται τα πράγματα όταν πρόκειται για δίωξη που ασκούν οι ελληνικές αρχές. Αφήνω κατά μέρους το θέμα της αποτελεσματικότητας στη δράση των αρμοδίων αρχών. Μιλώ για το δικονομικό καθαρά μέρος» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το θέμα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη επεσήμανε «θα έπρεπε ορισμένες κινήσεις να έχουν γίνει πιο γρήγορα, γιατί ξέρετε όσο αργεί μια ανακριτική πράξη, μπορεί ο υπεύθυνος εγκληματικής ενέργειας να εξαφανίσει ίχνη. Αλλά έστω και αργά γίνεται μια κίνηση».

«Παρανόμως επικαλέστηκαν το απόρρητο διάφοροι αξιωματούχοι έναντι της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της εξεταστικής επιτροπής. Ο νόμος του κράτους που λέγεται κανονισμός της Βουλής προβλέπει ρητά ότι όταν καλούνται προς εξέταση μάρτυρες μεταξύ των οποίων και κρατικοί λειτουργοί οφείλουν ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να καταθέσουν. Αν δεν καταθέσουν τελούν το έγκλημα της ψευδούς καταθέσεως. Αυτό το ορίζει ρητά ο κανονισμός της Βουλής. Συνεπώς παρανόμησαν όσοι επικαλέστηκαν με πρώτη την κυβέρνηση, η οποία τροφοδοτούσε αυτή τη θεωρία. Το μοναδικό όργανο της εθνικής αντιπροσωπείας που κατά τον νόμο είναι αρμόδιο να ελέγχει την ΕΥΠ ρητά είναι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας» περιέγραψε ο κ. Καστανίδης.

Ερωτηθείς αν η υπόθεση με την κ. Καϊλή θα έχει επιπτώσεις στο ΠΑΣΟΚ και την εκλογική του πορεία απάντησε πως «δεν μπορώ να το εκτιμήσω τώρα. Αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις για την θεσμική θωράκιση της πολιτική ζωής και των κομμάτων να έχουμε τέτοιου είδους συνέπειες. Δεν ανήκω στους ανθρώπους που κάνουν συμψηφισμούς. Με ενδιαφέρει πρώτα από όλα η ηθική της ευθύνης και η διαφάνεια να είναι κανόνες που κυριαρχούν σε όλο το πολιτικό σύστημα και σε ολόκληρη την πολιτική ζωή και τα κόμματα. Έχει μεγάλη σημασία έτσι να σκεφτόμαστε».

«Προτίθεμαι τις επόμενες ώρες να κάνω συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος και του παρόντος. Ορισμένοι από τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν τον τελευταίο καιρό θα έπρεπε να έχουν ήδη διαγραφεί από το 2011. Όταν ζητούσαν την παραίτηση της εκλεγμένης κυβέρνησης με αφορμή το δημοψήφισμα. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε η αντίδραση όπως έπρεπε από τότε, οδήγησε σε μεταγενέστερες συνέπειες που σήμερα τις βρίσκουμε μπροστά μας. Μία από τις προτάσεις που προτίθεμαι να κάνω είναι όσοι προτίθενται να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να υποχρεωθούν σε βάθος τριετίας να υποβάλουν πόθεν έσχες, παρότι δεν είναι υποχρεωμένοι. Και επιπλέον μια τριμελής, ενδεχομένως, επιτροπή από πρόσωπα κύρους να ελέγξει και να ξετινάξει τα πάντα» τόνισε ο κ. Καστανίδης.

Αναφερόμενος στην Εύα Καϊλή υποστήριξε: «Η κυρία βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από το ΠΑΣΟΚ. Για αυτό αναφέρθηκα στην περίοδο του 2011. Σε κάθε περίπτωση αυτό που με ενδιαφέρει αυτή την ώρα, δεν είναι να αρχίσω να λέω τι έκανε η ΝΔ με τον τάδε βουλευτή, που αγόραζε δάνεια κλπ, δεν με ενδιαφέρει να μπω σε τέτοιου είδους συμψηφισμό. Με ενδιαφέρει το σύνολο των κομμάτων να κερδίσουν την εμπιστοσύνη» συμπλήρωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ