Κάντας: Έτσι γίνονταν οι αναθέσεις – Ποιον “έδειξε” για ξέπλυμα

Κάντας: Έτσι γίνονταν οι αναθέσεις – Ποιον “έδειξε” για ξέπλυμα

Στην δεκάωρη και πλέον απολογία του στους ανακριτές Σπύρο Γεωργουλέα και Χριστόφορο Μάρκου ο Αντώνης Κάντας περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης των αυτοκινούμενων πυροβόλων του στρατού της εταιρίας Weggmann.

Όντας νούμερο 2 τότε στην ιεραρχία καθώς είχε αποχωρήσει ο Γιάννης Σμπώκος από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών, εξήγησε ποια από τα μέλη των επιτροπών έπαιξαν ρόλο στην ανάθεση του έργου καθώς όπως διευκρίνισε δεν είχε την ίδια σημασία ο λόγος όλων. Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της διεύθυνσης εξοπλισμών δέχτηκε πολλές ερωτήσεις και για το ρόλο των δύο τραπεζιτών Φάνη Λιγινού και Σπύρου Μεταξά.

Ο Κάντας απέδωσε σύμφωνα με πληροφορίες σημαίνοντα ρόλο στον Λιγινό όσον αφορά στη νομιμοποίηση του “μαύρου” χρήματος του οποίου την προέλευση ο τραπεζίτης γνώριζε, όπως είπε. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί οτι ο Λιγινός “εξυπηρέτησε” κι άλλους δωροδοκηθέντες και ως εκ τούτου θα μπορούσε να συνεισφέρει πολλά στην ανάκριση. Ο τραπεζίτης έχει κληθεί να απολογηθεί στους δύο ανακριτές τον επόμενο μήνα.

Στον Αντώνη Κάντα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές έδειξαν και τη “λίστα Παπαχρήστου” η οποία κατασχέθηκε σε έφοδο των αρχών στο γραφείο του εκπροσώπου της Weggmann στην Ελλάδα που ήδη έχει προφυλακιστεί.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται πολυάριθμες κινήσεις εμβασμάτων από το 2002 έως το 2009 που έγιναν μέσω της off shore εταιρίας Oxylos, της οποίας διαχειριστής φαίνεται ο γιος του Σπύρος Παπαχρήστος που επίσης έχει κληθεί απο τους ανακριτές να απολογηθεί. Από τη λίστα αυτή στην οποία περιλαμβάνονται δεκάδες εταιρίες και φυσικά πρόσωπα ως αποδέκτες εμβασμάτων, ο Αντώνης Καντας αναγνώρισε δύο ονόματα πρώην στρατιωτικών.

Όσον αφορά τώρα τη δωροδοκία ανωτέρων του, ο κατηγορούμενος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και από τους ανακριτές Γεωργουλέα-Μάρκου, δίνοντας ωστόσο την ίδια απάντηση “δεν έχω στοιχεία, όμως η λογική λέει ότι αφού τα έπαιρναν οι κάτω θα τα έπαιρναν και οι πιο πάνω”.

Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής που αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του με μόνο περιοριστικό όρο την απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα, ξαναγύρισε στη φυλακή καθώς έχει κριθεί προφυλακιστεος και για την εμπλοκή του στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ