«Καμπάνες» διαγραφών

«Καμπάνες» διαγραφών από το Μαξίμου

Παιχνίδι με τη «φωτιά των διαγραφών» από το Μαξίμου ενόψει του δεύτερου κύματος της κινητικότητας. Προβληματισμός στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το πώς θα γίνει η διαχείριση του πολιτικού περιβάλλοντος το Φθινόπωρο.

Η προειδοποίηση προς το εσωτερικό της ΝΔ με την απλή επίπληξη προς τους Νικήτα Κακλαμάνη και Δημήτρη Κυριαζίδη, οι οποίοι φώναξαν «παρών» στην επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τους εκπαιδευτικούς, ήταν η πρώτη «κίτρινη κάρτα» του Αντώνη Σαμαρά προς τους βουλευτές του σε μία ωστόσο εντελώς ελεγχόμενη διαδικασία αφού και οι δυο επέλεξαν να διαφοροποιηθούν πάνω σε μία τροπολογία για την οποία δεν είχε οριστεί ονομαστική ψηφοφορία.

Το μήνυμα πάντως διαπέρασε οριζόντια όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καθώς ο γραμματέας της Θ. Μπούρας φρόντισε να μαθευτεί το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά όταν τον ενημέρωσε για τη στάση των βουλευτών του: «Διαφοροποίηση βουλευτή σε άλλη ψηφοφορία που σχετίζεται με την εκπλήρωση προαπαιτούμενων και με την εκταμίευση της δόσης σημαίνει διαγραφή του από τη ΝΔ» είπε, κατά τις πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός λίγες μόνον ημέρες έπειτα από την ευθεία προειδοποίηση του στενού του συνεργάτη και γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκου ότι καταψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων οδηγεί αυτομάτως σε εκλογές ανεξάρτητα εάν είναι Αύγουστους ή Χριστούγεννα – είχε προειδοποιήσει.

Το παιχνίδι με τη «φωτιά των διαγραφών» έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπου οι περισσότεροι βουλευτές εκφράζουν από τώρα την ανησυχία τους για το πώς θα γίνει η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση το Φθινόπωρο όπου με το «καλημέρα» η κυβέρνηση καλείται να ξεκινήσει το δεύτερο κύμα κινητικότητας στο δημόσιο στα τέλη Σεπτεμβρίου με στόχο να βρει 12.500 υπαλλήλους που θα συμπληρώσουν τις 25.000 για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα απέναντι στην τρόικα. Το «μίνι» αντάρτικο στην επιτροπή της Βουλής για το φορολογικό, με πρωτοστατούσα την Ντ. Μπακογιάννη ήταν το πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεων των βουλευτών της ΝΔ απέναντι στους υπουργούς κυρίως του οικονομικού επιτελείου.

Από τη μια η σπουδή των τροϊκανών να μετρούν πλέον «κεφάλια» ένα προς ένα μπλοκάροντας δόση ακόμη για 80 υπαλλήλους που έλειπαν από την κινητικότητα και από την άλλη οι οριακές πλειοψηφίες της βουλής και κυρίως οι οριακές διαθέσεις των βουλευτών να στηρίξουν άλλα σκληρά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα για το δημόσιο, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα για την κυβέρνηση που πλέον με κάθε ευκαιρία σπεύδει να ξορκίσει κάθε ενδεχόμενο αποφάσεων αντίστοιχων με αυτών για τη δημοτική αστυνομία ή τους σχολικούς φύλακες. Ενώ οι βουλευτές δεν φαίνονται πλέον διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την εύκολη επιλογή του «ναι σε όλα» αφού οι πιέσεις που έχουν δεχθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αφόρητες ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι σύντομα μπορεί να «σκάσει» στα χέρια της κυβέρνησης ένα νέο μέτωπο, αυτό της υγείας.

Γκρίνια βουλευτών και στο ΠΑΣΟΚ

Η στάση του Π. Κουκουλόπουλου και το «όχι» στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για τη δημοτική αστυνομία «αφύπνισε» την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ φέρνοντας παράλληλα γκρίνιες από τους «πράσινους» βουλευτές για το ότι βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις, κάτι που όπως πιστεύουν δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμβαίνει από τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πλέον έναν σημαντικό ρόλο μέσα στο υπουργικό συμβούλιο και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τους υπουργούς και υφυπουργούς του κόμματός του και έδωσε σαφείς οδηγίες για πλήρη ενημέρωση των βουλευτών και «ανοιχτές πόρτες» στους ίδιους προκειμένου να μη διασαλευτεί η κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών από αιφνιδιασμούς της τελευταίας στιγμής.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε επίσης να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με την επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που εδρεύει στη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, δεν έλειψαν οι προβληματισμοί για το πώς θα γίνει πιο λειτουργικό και ευέλικτο το κυβερνητικό σχήμα ώστε οι βουλευτές να έχουν απόλυτη εικόνα για τις προθέσεις των υπουργών πριν τις κοινοβουλευτικές «μάχες».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ