Καμίνης: Αντίθετος στην τροπολογία εισαγωγής

Καμίνης: Αντίθετος στην τροπολογία εισαγωγής

 

 

Την αντίθεσή του εκφράζει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με σχόλιό του που αναρτήθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με την τροπολογία η οποία προβλέπει την εισαγωγή σε στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές σχολές μόνο όσων είναι Έλληνες κατά το γένος και την ιθαγένεια.

 

 

Ο κ. Καμίνης, όπως έχει επανειλημμένα υποστηρίξει επ’ ευκαιρία του θέματος της ιθαγένειας, αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπως φιλοδοξούμε να είμαστε, να δημιουργεί πολίτες δύο κατηγοριών».

«Η προτεινόμενη ρύθμιση, αυτό που μας λέει στην ουσία της, είναι ότι οι Έλληνες πολίτες που δεν έχουν ελληνική καταγωγή είναι εξ ορισμού “εθνικώς ύποπτοι”, αφού τους απαγορεύεται η πρόσβαση σε θέσεις σχετικές με την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, χωρίς καμία ειδική αιτιολογία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίον η προτεινόμενη αυτή ρύθμιση, ακόμα κι αν υιοθετηθεί από τη Βουλή, δεν θα ευδοκιμήσει, αλλά οπωσδήποτε θα καταπέσει ενώπιον της εθνικής ή ευρωπαϊκής δικαιοσύνης. Η αιτιολογία είναι ότι αντιβαίνει ευθέως στις προβλέψεις του νόμου 3304, ο οποίος ενσωματώνει κοινοτική νομοθεσία υπέρτερης τυπικής ισχύος, που απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τις διακρίσεις στην πρόσβαση στην εργασία λόγω φυλετικής καταγωγής», γράφει ο δήμαρχος.

Επίσης, σημειώνει ότι «πολλοί, αρνούνται να δουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας, αντιδρούν φοβικά απέναντι σ’ αυτές και υιοθετούν τη λογική των αποκλεισμών αντί αυτή της ενσωμάτωσης» και επισημαίνει: «Ωστόσο, ακόμη και η λογική αποκλεισμών έχει κάποια όρια: ενώ είναι κατ’ αρχήν θεμιτό να τίθενται αιτιολογημένοι περιορισμοί λόγω ιθαγένειας, προκειμένου περί θέσεων σε τομείς όπως η άμυνα ή η δημόσια εξουσία, διακρίσεις μεταξύ Ελλήνων πολιτών είναι αδιανόητες».

Τέλος, ο κ. Καμίνης ελπίζει ότι «θα επικρατήσει η σύνεση και θα διαλυθούν οι θελημένες ή αθέλητες παρεξηγήσεις ως προς το ποιους ακριβώς αφορά η επίμαχη τροπολογία».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ