Καλεντερίδης στον Realfm 97,8: Τα τρία σενάρια για τις τουρκικές προκλήσεις

Για τις τουρκικές προκλήσεις μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και αρθρογράφος, Σάββας Καλεντερίδης.

«Μετέφρασα προσωπικά λέξη – λέξη την ανακοίνωση. Μένω στο εξής, λέει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλες τις νόμιμες μεθόδους και μέσα. Επίσης κάνει λόγο όχι για αυτοάμυνα αλλά για νόμιμη άμυνα. Την νόμιμη άμυνα την επικαλείται και ο Ακάρ» είπε αρχικά.

«Θεωρώ ότι πιθανόν οι Τούρκοι κάτι ετοιμάζουν, λένε συνεχώς ότι δεν θα το αφήσουμε έτσι. Εγώ επικεντρώνομαι σε τρία σενάρια: το πρώτο ότι μπορεί να κάνουν νηοψίες σε κάποια εμπορικά πλοία που πάνε στα νησιά για να διαπιστώσουν αν μεταφέρουν στρατιώτες, είτε υλικό. Το δεύτερο είναι να κάνουν αποκλεισμό κάποιου νησιού και να ελέγχουν ό,τι μπαίνει και ό,τι βγαίνει για να εφαρμόσουν την “νομιμότητα που παραβιάζει η Ελλάδα”, μιλώ με όρους τουρκικούς, και το τρίτο είναι να καταλάβει ένα από τα νησιά που η ίδια λέει ότι είναι τουρκικά και τα έχουν “καταλάβει Έλληνες”. Αυτό είναι ένα σενάριο που θεωρείται ακραίο» πρόσθεσε.

«Εδώ αναδεικνύεται ο τεράστιος ρόλος που έχουν οι πληροφορίες. Πάντα, έτσι ήταν. Στην ιστορία οι πληροφορίες έπαιζαν ρόλο στην έκβαση των μαχών και των πολέμων. Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για συλλογή πληροφοριών, να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ιδιαίτερα για το τρίτο σενάριο, αν τους περιμένουμε στη γωνία υπάρχει μια έκφραση που λένε στο λιμάνι, “πήγαινε για πολλαπλασιασμό και του βγήκε διαίρεση”. Αυτή είναι η απάντησή μας» υπογράμμισε ο κ. Καλεντερίδης.

«Αν πρόκειται για δολιοφθορά -που το πιο πιθανόν είναι να είναι- στους αγωγούς, είναι ίσως εκτός του πολεμικού πεδίου της Ουκρανίας, η σημαντικότερη εξέλιξη σε αυτή τη σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας» σχολίασε για τον Nord Stream.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ