Καιρίδης στον Realfm 97,8: Οποιαδήποτε έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας σημαίνει ελληνοτουρκική κρίση

“Νομίζω υπάρχει μία ευρύτερη συναίνεση ότι το καλοκαίρι θα περάσει σχετικά ήρεμα για μία σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν με την οικονομία στην Τουρκία, με τον τουρισμό και άρα πάμε στο φθινόπωρο. Τώρα στο φθινόπωρο υπάρχει πρόβλημα διότι με ανησυχεί εμένα ιδιαίτερα η αναστάτωση που βλέπουμε στην Ουάσινγκτον… Αυτή την αναστάτωση θέλει να εκμεταλλευτεί ενδεχομένως ο Ερντογάν και κατά συνέπεια πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο. Οποιαδήποτε έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας σημαίνει ελληνοτουρκική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Εμείς θα επιμείνουμε στην αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για να στέλνουμε το μήνυμα της ισχυρής αποτροπής, να λέμε στους Τούρκους ότι οποιαδήποτε ελληνοτουρκική κρίση σημαίνει ευρωτουρκική ρήξη με ότι αυτό σημαίνει”, είπε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου σχετικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ ο κ. Καιρίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “ήταν μία δύσκολη συμφωνία, άλλωστε ήταν η πρώτη που υπογράφει η χώρα μας, χρειάστηκαν κοπιώδεις διαπραγματεύσεις και εδώ αξίζουν τα συγχαρητήρια συνολικά στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά στον Νίκο Δένδια αλλά και στον κ. Βορίδη διότι ενεπλάκησαν πολλά υπουργεία στην Ιταλία σε μία κατάσταση σχετικά χαώδη της ιταλικής κυβέρνησης. Τα καταφέραμε και είχαμε αυτό το αίσιο αποτέλεσμα που στέλνει πολλαπλά μηνύματα και προς την Τουρκία για τον ρόλο του διεθνούς Δικαίου στη Μεσόγειο”.

Ερωτηθείς εάν στέλνει κάποια μηνύματα η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας και σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και τις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει τον ελληνικό εθνικό χώρο, ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε: “Προσπάθειες οι οποίες έχουν κλιμακωθεί, διότι τώρα πια δεν μιλάμε για το Καστελλόριζο, μιλάμε για την Κρήτη. Η συμφωνία με την Ιταλία την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη Μεσόγειο παραδοσιακά αναγνωρίζει τα δικαιώματα των νησιών, όλων των νησιών, σε υφαλοκρηπίδα, σε ΑΟΖ και κατά συνέπεια αντιπαρατίθεται στις όποιες αυθαιρεσίες και αιτιάσεις της Άγκυρας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Διευκολύνεται η υπογραφή συμφωνίας με την Αλβανία… Και προχωράμε με την Αίγυπτο όπου υπάρχει περαιτέρω ελληνοαιγυπτιακή προσέγγιση εξαιτίας της τουρκοαιγυπτιακής αντιπαράθεσης που έχουμε στη Λιβύη”

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ