Καιρίδης στον Realfm 97,8: Μεγάλη ελληνική επιτυχία τα F-35 – Η Τουρκία υποχρεώθηκε να ακολουθήσει τη «χορογραφία» των ΗΠΑ

Για τα F-35, την Τουρκία αλλά και το μεταναστευτικό μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο κ. Καιρίδης αναφερόμενος στα F-35 είπε ότι «πρόκειται για μια μεγάλη ελληνική επιτυχία και το λέω χωρίς ίχνος θριαμβολογίας ή εφησυχασμού αν αναλογιστεί κανείς πού βρισκόμασταν πριν από πέντε χρόνια όταν η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός στα F-35. Σήμερα αν αυτός ο προγραμματισμός συνεχιζόταν, θα είχε 30 F-35 στον αέρα. Και όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σήμαινε αυτό για την ισορροπία ή καλύτερα για την ανισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα και μπήκε σε μια διαδικασία να παρακαλάει για τα ανταλλακτικά και την αναβάθμιση των F-16, η οποία αν και εφόσον επικυρωθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, θα δοθούν με πολύ αυστηρούς όρους και όχι όλα μαζί. Και στον βαθμό που οι όροι δεν παραβιάζονται δηλ. να χρησιμοποιούνται εναντίον άλλου συμμάχου».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου συνέχισε λέγοντας ότι «μιλάμε για κάτι πολύ σημαντικό γιατί η Αμερική αποφάσισε η Ελλάδα να έχει το ποιοτικό προβάδισμα. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα F-35 που είναι το μεγάλο υπερόπλο των ΗΠΑ, είναι ένα τέτοιο όπλο που δίνει αυτό το προβάδισμα και το ποιοτικό πλεονέκτημα στην ελληνική αεροπορία. Η Τουρκία υποχρεώθηκε να ακολουθήσει τη χορογραφία και το χρονοδιάγραμμα που της έβαλαν οι Αμερικανοί. Ο Ερντογάν προτιμούσε να λάβει πρώτα τα F-16 και μετά να δώσει την Σουηδία, έγινε το αντίθετο και με τους όρους που επέβαλαν οι ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Τουρκία δεν έχει αποστασιοποιηθεί από το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας που είναι ένα δόγμα πολεμικό και επιθετικό και γι’ αυτό εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε το μεσοδιάστημα της ύφεσης για να ενισχύσουμε τη θωράκιση της χώρας και όχι να εφησυχάσουμε. Ο Ερντογάν έχει να διαχειριστεί μια μεγάλη πολιτική ήττα και σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση. Έτσι μπορεί να ερμηνεύσει κανείς τις δηλώσεις του τις χθεσινές στην Σμύρνη, την πολιτική πατρίδα των Κεμαλιστών».

Ο κ. Καιρίδης πρόσθεσε ότι «τα F-35 είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πρέπει να αλλάξουν άρδην για να ενσωματώσουν αυτά τα υπερόπλα».

Σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι «μία από τις μεγαλύτερες ντροπές της Μεταπολίτευσης είναι η Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία. Σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια σε ένα κύκλωμα διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και συντεχνιασμού και τελικά δεν έχουμε την πολεμική βιομηχανία που μας αξίζει».

Για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα υψηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου. Είχαμε έξαρση των ροών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Σίγουρα από τότε έχουμε μια μεγάλη πτώση και ο Γενάρης θα είναι στα μισά του Δεκεμβρίου που ήταν στα μισά του Σεπτεμβρίου. Έχουμε μια συνολική πτώση άνω του 70%». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του πρόσθεσε ότι «έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να πατάξουμε τα δίκτυα των διακινητών, τη μεγάλη μπίζνα. Θα ήταν μεγάλο λάθος να εφησυχάσουμε. Θα ήταν άστοχο και ανόητο να πει κανείς ότι έλυσε το θέμα της διακίνησης».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ