Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: 2η Διεθνής Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη

Αλέξης Τσίπρας

Aφιερωμένη στη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη θα είναι η 2η Διεθνής Διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου στην αίθουσα Νίκου Σκαλκώτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Ένα χρόνο μετά την 1η Διεθνή Διάσκεψη, με τους πολέμους στην Ουκρανία και Παλαιστίνη να κλιμακώνονται, η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η στρατιωτικοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο ορισμός του ‘‘δίκαιου του ισχυρού” ως σημείο αναφοράς των διεθνών σχέσεων, η θεσμοθέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στην εκτελεστική εξουσία και η ισχυροποίηση αυταρχικών καθεστώτων, έχουν οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση και συντονισμό της ακροδεξιάς στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τη διεύρυνση των ανισοτήτων και την υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Στο πλαίσιο αυτό, το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα αφιερώνει τη 2η Διεθνή Διάσκεψη στην ανάπτυξη ενός Κινήματος Δημοκρατίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού που θα βασίζεται σε προοδευτικές πολιτικές για τη θωράκιση της Δημοκρατίας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και την προάσπιση των νέων κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Όπως σημειώνεται, διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης των κοινωνικών αγώνων και την ακαδημαϊκή κοινότητα αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.

Συγκεκριμένα, στη θεματική ενότητα, «Χτίζοντας ένα κίνημα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», θα μιλήσουν:

Στην ενότητα, «Η προοδευτική απάντηση στην κρίση Δημοκρατίας», θα μιλήσουν:

Στην ενότητα, «Δημοκρατία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός» θα μιλήσουν:

Στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης, το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα θα απονείμει το Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών 2025 στους τέσσερις συντελεστές του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «No Other Land», τον Basel Adra, Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή, τον Hamdan Ballal, Παλαιστίνιο φωτογράφο και ακτιβιστή, τον Yuval Abraham, Ισραηλινό δημοσιογράφο και στην Ισραηλινή σκηνοθέτιδα, Rachel Szor. Θα το παραλάβουν ο Hamdan Ballal και Yuval Abraham.

Η 2η Διεθνής Διάσκεψη θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Την συνολική παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχουν η δημοσιογράφος Δώρα Αναγνωστοπούλου και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Αιμίλιος Χειλάκης.

Επιμέρους θεματικές ενότητες θα συντονίσουν η Δώρα Κοτσακά, ερευνήτρια – δρ Πολιτικής Κοινωνιολογίας, και ο Χάρης Τζήμητρας, διευθυντής, Cyprus Center, Peace Research Institute Oslo.

Exit mobile version