ΗΝΙΟΧΟΣ: 90 μαχητικά και ελικόπτερα από 10 χώρες στη φωλιά των Phantom – Δείτε εικόνες και βίντεο

Η μία μετά την άλλη, οι αποστολές από συνολικά 10 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) συγκεντρώνονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, τη φωλιά των Phantom F-4, όπου διεξάγεται η κορυφαία Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024».

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ αποτελεί τη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, έχοντας αφήσει το αποτύπωμά της στις πολεμικές αεροπορίες ως μία από τις κορυφαίες του κόσμου.

Η άσκηση θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 8 έως την Πέμπτη 18 Απριλίου και ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν οι πρώτες αποστολές με το προσωπικό τους και τον εξοπλισμό υποστήριξης.

Θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών και όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ θα συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα οι εξής χώρες:

  • Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F
  • Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON
  • ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9
  • Ισπανία με αεροσκάφη F-18
  • Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE
  • Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139
  • Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414
  • Ρουμανία με αεροσκάφη F-16
  • Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOON

Επιπρόσθετα, η Αυστρία και η Πορτογαλία θα συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών.

Στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» η ΠΑ συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Ενδιαφέρον θα έχουν οι επιχειρήσεις των ελληνικών Rafale με τα αντίστοιχα γαλλικά αλλά και η εμφάνιση των “οχιών του Αιγαίου”, των αναβαθμισμένων F-16 Viper.

Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και των «Σκιών του Αιγαίου» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.

Το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που διακρίνει το προσωπικό της ΠΑ και η ικανότητά του να οργανώνει και να διεξάγει ρεαλιστικές ασκήσεις, σε μια μεγάλη περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο, ικανή να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι, η φετινή συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ