Η τροπολογία για τις προϋποθέσεις ορισμού του προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα και οι αντιδράσεις

Την απόσυρση της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια, και επιτρέπει σε συνταξιούχους εισαγγελείς να καταλαμβάνουν θέση προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής για το “ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”, ζητεί η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για “επιχείρηση άλωσης της Αρχής για το ξέπλυμα”.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει ότι πάγια θέση της “είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση”, σημειώνοντας ότι αυτή η συλλογική θέση δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση, αλλά “πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής”.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως “η αυξημένη πρόνοια που έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν Δικαστές και Εισαγγελείς, αναδεικνύεται με ενδιαφέροντα τρόπο για άλλη μια φορά. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, επιχειρείται η τροποποίηση της παρ.5 του άρθρου 47 ν.4557/2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του Προέδρου της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες”.

Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, “με την σχεδιαζόμενη τροποποίηση, ενώ μέχρι σήμερα στη θέση αυτή μπορούσε να διορισθεί μόνο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, πλέον θα είναι δυνατόν τη θέση να καταλαμβάνει και «επί τιμή» ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός. Πάγια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15 ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση, δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής” και καταλήγει με την επισήμανση: “Καλούμε το Υπουργείο να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία”.

ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: Να αποσυρθεί η τροπολογία

Την επίμαχη τροπολογία κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση τα εξής: “Έρχεστε με τροπολογία και λέτε ότι θα μπορεί να οριστεί και αφυπηρετήσας εισαγγελικός λειτουργός επί τιμή. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αφενός ο συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός παρέχει μικρότερες εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας και αφετέρου υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο διορισμού του”, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και επισήμανε ότι “ως συνταξιούχος, δεν επιλαμβάνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αλλά διορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών μετά την πρόταση του πρώτου και την απλή έκφραση γνώμης της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής”.

Όπως υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, “είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε κανένα τεκμήριο αντικειμενικής λειτουργίας στον δημόσιο βίο της χώρας, αλλά είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να σας καταγγείλουμε και να πούμε στον ελληνικό λαό ότι έχετε έρθει ως ολετήρας, ως Αρμαγεδδών, όχι μόνο για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και για τις δομές οι οποίες αποτελούν αντίβαρα στην όλο και διαρκώς επεκτεινόμενη βουλιμία της εκτελεστικής εξουσίας”.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, τόνισε ότι “θα είναι κυβερνητική επιλογή ένας άνθρωπος που θα προΐσταται σε μια Αρχή η οποία πρέπει να είναι ανεξάρτητη” και πρόσθεσε ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση άλωσης της Αρχής για το ξέπλυμα

Στο θέμα αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και με σχετική ανακοίνωση, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι με νυχτερινή τροπολογία “επιχειρεί να αλώσει και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος”.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, “επιχειρεί να παρακάμψει τον ορισμό του επικεφαλής της Αρχής από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο καθώς και την υποχρέωση επιλογής μεταξύ εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών, για να μπορεί να ορίζει πρόσωπο κυβερνητικής προτίμησης” και σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων “αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση”.

Όπως υπογραμμίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, “για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως βλέπει το κράτος ως λάφυρο, τους θεσμούς ως εμπόδιο και τη ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης” και καταλήγουν: “Το ερώτημα που οφείλει ωστόσο να απαντήσει είναι απλό: Γιατί τέτοια σπουδή για την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, μετά και την τροπολογία με την οποία επέστρεψαν σε ελεγχόμενους για ξέπλυμα τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία;​”.

Η απάντηση Πλεύρη

«Είμαστε η κυβέρνηση που επανέφερε την ενεργητική δωροδοκία σε κακούργημα από πλημμέλημα που την είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο οποίος απάντησε στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορείτε εσείς που το παρελθόν σας είναι ποινικό μητρώο στον Ποινικό Κώδικα να μας κουνάτε το δάχτυλο», είπε ο Θάνος Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προσβάλλατε την αξιοπιστία των εισαγγελικών λειτουργών, διότι είπατε πως όταν είναι πρόεδρος της Αρχής συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός επί τιμή, δημιουργούνται συνθήκες διαπλοκής και κουκουλώματος υποθέσεων. Αυτό είναι προσβολή συνολικά για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς. Και ποιοι το λένε αυτό; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής καταθέτει στους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι αλλάξατε κατόπιν συνδιαλλαγής τον Ποινικό Κώδικα και κάνατε την ενεργητική δωροδοκία πλημμέλημα. Και είπε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησής σας ότι δεν ήταν πολιτική θέση σας η μείωση της ποινής αλλά ότι το κάνατε κατόπιν συνδιαλλαγής και έρχεστε εσείς και μας κουνάτε το δάχτυλο», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Σήμερα πίνουν νερό στο όνομα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις όπως η Siemens, όπως τα υποβρύχια, γιατί παραγράφηκαν, με τις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα».

Ο κ. Πλεύρης κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί η Βασιλική Θάνου ήταν καλή για την Επιτροπή Ανταγωνισμού αν και ήταν συνταξιούχος δικαστικός λειτουργός και δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένας συνταξιούχος επί τιμή δικαστικός λειτουργός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ