Η τελετή παραλαβής των 1.200 Μ1117 και το παρασκήνιο έλευσης – ΦΩΤΟ

Τα πρώτα Μ1117 από τα συνολικά 1.200 μπορεί να εντάχθηκαν στον Στρατό όμως η μεταφορά τους στην Ελλάδα έχει μεγάλο παρασκήνιο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σήμερα ήταν μία πανηγυρική ημέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Με καθυστέρηση πολλών μηνών, ξεκίνησε η σταδιακή ένταξη των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αναγνώρισης Guardian M1117.

Τα πρώτα 44 Μ1117 ήρθαν στην Ελλάδα, όπως είχαμε γράψει στο enikos.gr,  και στο 301 Εργοστάσιο Βάσης του Στρατού πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής, με τα δύο από αυτά να είναι βαμμένα στην ελληνική παραλλαγή, με τα οπλικά τους συστήματα και τα συστήματα επικοινωνίας.

Το πόσο σημαντική είναι η έλευση των θωρακισμένων οχημάτων αποτυπώνεται στις δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος τόνισε ότι «έρχονται δωρεάν, αντί κόστους 1 δις δολαρίων. Πρόκειται για οχήματα με αυξημένες ικανότητες, τα πιο δυνατά στην κατηγορία τους».

Στην τελετή το πρωί παρέστησαν o Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Λεωνίδας Κακαβάς και ο πρόεδρος του American Hellenic Institute (AHI) κ. Νίκος Λαρυγγάκης.

Τα 44 ΤΤΟΑ αποτελούν το πρώτο μέρος από τα 1.200 συνολικά Μ1117 που παραχωρούνται στην Χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA), τα οποία θα κατανεμηθούν κυρίως στον Στρατό Ξηράς και μέρος αυτών στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και στην Πολεμική Αεροπορία.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ΤΤΟΑ (Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως) Μ1117, σε ότι αφορά στη χρησιμοποίησή τους σε αποστολές επιτήρησης περιοχής και παροχής προστασίας σε κρίσιμες δραστηριότητες, καθώς και στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατότητων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την ασφαλή ταχεία διείσδυση και εκτέλεση ελιγμών σε κάθε είδος εδάφους, λόγω της ενισχυμένης θωράκισής τους που παρέχει προστασία από οπλισμό μικρού διαμετρήματος, νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τόνισε επίσης ότι η απόκτησή τους, θα συμβάλλει στην ικανότητα προβολής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, επαυξάνοντας σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Χώρας.

Τέλος αναφέρθηκε στην ισχυρή και συνεχώς αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] και της συνεχούς εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος – ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα, που ενισχύει τον ρόλο των 2 Χωρών και τις κοινές τους προσπάθειες για την προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά από 6 μήνες

Κι όμως, όπως έχουμε εκτενώς γράψει στο enikos.gr, τα Μ1117 πέρασαν από 40 κύματα μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα. Ειδικά αυτά από τη Γερμανία, κόντεψαν να χαθούν. Από τα συνολικά 80 που ήταν διαθέσιμα, η Κροατία κινήθηκε ταχύτατα αποκτώντας τα 30 καλύτερα από αυτά.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, μπορεί να κινούσε με ταχύτατες ενέργειες όλες τις διαδικασίες, όμως, η πολυπόθητη LOR που έπρεπε να φύγει από την ΓΔΑΕΕ για την ενεργοποίηση της διαδικασίας δεν έφευγε.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr, είχε δημιουργήσει μία ομάδα κρούσης στην ΓΔΑΕΕ, προκειμένου να τρέχουν οι διαδικασίες πιο γρήγορα. Όμως, φτάσαμε στις 20 Απριλίου, τότε που ξεχείλισε το ποτήρι. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ, κανείς δεν μπορούσε να κρύψει την οργή του για την αναιτιολόγητη καθυστέρηση αποστολής του σχετικού εγγράφου από την ΓΔΑΕΕ στις ΗΠΑ, για την αποδέσμευση των οχημάτων που βρίσκονται στην αμερικανική βάση, στην Γερμανία.

Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει μήνες πριν, έγινε στα μέσα Απριλίου, με αποτέλεσμα οι Κροάτες να προλάβουν να δεσμεύσουν 30 από τα οχήματα και τους Έλληνες Επιτελείς να δίνουν μία άνιση μάχη με τον χρόνο.

Μάλιστα, χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ώστε να ξεκολλήσουν πολλές διαδικασίες – με αρκετούς να σπεύδουν εκ των υστέρων να λάβουν θέση δίπλα στην… ευεργετική έλευση των θωρακισμένων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Μάιο, με κυβερνητική απόφαση αντικαταστάθηκε τελικά ο διευθυντής της ΓΔΑΕΕ ενώ έγιναν κι άλλες παρεμβάσεις, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν αρκετά προγράμματα που είχαν μείνει πίσω.

«Σκοπός μας είναι να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να πάμε και στις προσθήκες αυτές έτσι ώστε να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά. Το γεγονός όμως ότι μας παραδίδονται αυτά τα 1.200 οχήματα στην ουσία άνευ κόστους, από ένα κόστος κοντά στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Εξοχότατος κ. Πρέσβης και καλός μας φίλος, καθιστά αυτή την προμήθεια από μόνη της, μόνο για αυτό το λόγο, συμφέρουσα» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δίνοντας έμφαση στο πόσο καλό για τον Στρατό Ξηράς είναι η έλευση των οχημάτων.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ