Η κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο

Η κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο

Βερολίνο: Της Φαίης Καραβίτη

Στου …κουφού την πόρτα αναμένεται να χτυπήσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, στο Βερολίνο. Η Άνγκελα Μέρκελ θα ακούσει προσεκτικά την περιγραφή της κατάστασης από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα ζητήσει να μάθει γιατί καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις και η συμφωνία με τους δανειστές και κατόπιν θα παραπέμψει στην τρόικα.

Όπως και πριν από λίγο καιρό στις Βρυξέλλες, όπου η κυρία Μέρκελ είχε σχεδόν αρνηθεί να ακούσει τις αιτιάσεις του κ. Σαμαρά, υπενθυμίζοντάς του ότι αρμόδια για αυτά είναι η τρόικα, έτσι και σήμερα, με κομψότερο βεβαίως τρόπο, η Καγκελάριος θα εξηγήσει με σαφήνεια ποιες είναι οι απαιτήσεις του Βερολίνου και τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα σε επίπεδο στήριξης.

Τις τελευταίες δύο ημέρες το Βερολίνο φρόντισε άλλωστε να καταστήσει σαφή τη θέση του. «Δεν υπάρχει μυστικό», έλεγε στο Real.gr κυβερνητικό στέλεχος. Τον «χορό» άνοιξε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος εξήγησε ότι κατά την συνάντηση δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση, αλλά ενημέρωση και τόνισε ότι εφόσον η Ελλάδα αποδείξει την αξιοπιστία της, το ίδιο θα κάνουν απέναντί της και οι εταίροι της.

Η ίδια η κυρία Μέρκελ προτίμησε ηπιότερους τόνους, χωρίς ωστόσο να απέχει επί της ουσίας. Επαίνεσε την Αθήνα για την επιτυχία του πρωτογενούς πλεονάσματος, εξέφρασε τον σεβασμό της για όσα έχουν επιτευχθεί και για τα βάρη που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός, αλλά επανέλαβε την θέση της για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ανάγκη απόλυτης προσήλωσης στο πρόγραμμα. Τόνισε μάλιστα ότι τα αποτελέσματα τόσο της Ελλάδας όσο κυρίως της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αποδεικνύουν την ορθότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό για την εσωτερική σκηνή, όπου η Καγκελάριος δέχεται κριτική για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η Καγκελάριος μίλησε ακόμη χθες για μία ακόμη φορά για την αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Όπως για μία ακόμη φορά διευκρίνισε και ότι αυτή η αλληλεγγύη και η ανάληψη εθνικής ευθύνης αποτελούν τις δύο όψεις ενός νομίσματος. Δεν μπορεί λοιπόν καμιά χώρα να ελπίζει στην αλληλεγγύη των εταίρων της – και βεβαίως της Γερμανίας – εφόσον η ίδια δεν αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται βεβαίως να θέσει στην Καγκελαρία και το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Θα πει, με άλλα λόγια, ότι, αν οι δανειστές συνεχίσουν να πιέζουν, θα τεθεί σε κίνδυνο η αντοχή της κυβέρνησης. Και οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο στοιχείο. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι το Βερολίνο διατηρεί τις ίδιες ευαισθησίες που είχε δείξει παλαιότερα για αυτή την παράμετρο

Η Άνγκελα Μέρκελ είναι αυτή την στιγμή υπηρεσιακή Καγκελάριος. Στην Γερμανία, ειδικά σήμερα, αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα, μετά μάλιστα και τον εκλογικό της θρίαμβο. Ωστόσο η πολιτική κουλτούρα της χώρας δεν επιτρέπει υπερβάσεις, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν αναμενόμενες. Ο κ. Σαμαράς θα μπορεί λοιπόν φεύγοντας από την Καγκελαρία να ισχυρίζεται ότι έχει την στήριξη της κυρίας Μέρκελ. Η Καγκελάριος από την πλευρά της θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι υποσχέθηκε την στήριξή της μόνο υπό πολύ αυστηρούς όρους.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ