Η κρίσιμη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Η κρίσιμη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ειρήνη στην περιοχή.

Παρότι τελικά η επίσκεψη δεν περιλαμβάνει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η στάση της Μόσχας στο ουκρανικό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Δύσης, που συζητά τρίτο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντως με την Κουμουνδούρου, θα είναι ουσιαστικές και οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από τα κρίσιμα και φλέγοντα μέτωπα της Ουκρανίας, τις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, αλλά και τις ελληνορωσικές σχέσεις.

Σύμφωνα, πάντως, με αρμόδιες πηγές της Κουμουνδούρου, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί όχι απλώς ένα σήμα για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που πρέπει να εφαρμόζει η χώρα, αλλά και μια προσπάθεια δημιουργίας ενός «αντίβαρου» που χρειάζεται να έχει μια κυβέρνηση που θα επιθυμεί ειλικρινά μια πραγματική διαπραγμάτευση με τη Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

– Δεν έχει γίνει συνάντηση και δεν έχει υπάρξει επαφή με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από την επίσκεψη, αν και ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στη Μόσχα και με την ιδιότητα του υποψήφιου της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν.

– Ο Αλ. Τσίπρας και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επισκέπτονται τη Ρωσία κατόπιν συνεννόησης με δυτικές χώρες ή πρεσβείες. Σε ερώτηση του real.gr εάν οι ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες έχουν ενημερωθεί και συμφωνούν με την επίσκεψη, η απάντηση είναι «δεν νομίζουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα ευτυχείς».

– Από τη συνάντηση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προκύψουν σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών, αλλά θα προετοιμαστεί το έδαφος γι΄ αυτές.

Βαλεντίνα Μετβιένκο

Το μεσημέρι σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Βαλεντίνα Μετβιένκο.

Αύριο Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Α΄ Αναπληρωματικό ΥΠΕΞ της Ρωσίας, υπεύθυνο για τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας, Βλαντίμιρ Τιτόφ. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Δούμα, Αλεξέι Πουσκόφ και με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Δούμα Ιβάν Μέλνικωφ.

Ισχυρή αντιπροσωπεία

Η Κουμουνδούρου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη και γι΄ αυτό και η αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύουν ο Γιάννης Δραγασάκης, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος, ο Νίκος Παππάς και ο Νίκος Κοτζιάς, επικεφαλής της Κίνησης «Πράττω», που σύμφωνα με τις πληροφορίες προορίζεται για την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές.

Χαρακτηριστικό, επίσης, όπως έγραψε χθες η Realnews, ότι τον Αλέξη Τσίπρα δεν τον συνοδεύει ούτε σε αυτό το ταξίδι ο διπλωματικός του σύμβουλος. Οι πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν τον πρέσβη Γιώργο Αϋφαντή να επιστρέφει στην υπηρεσία του, με βούληση της Κουμουνδούρου.

Σύμφωνα, τέλος, με τις ίδιες πληροφορίες ακόμα και στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα του εισηγήθηκαν αναβολή του ταξιδιού για μετά τις ευρωεκλογές, από τη στιγμή που αναβλήθηκε η συνάντηση με τον Σ. Λαβρόφ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως εκτίμησε ότι η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ