Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων

Ελλάδα και Αυστρία ενισχύουν τις διμερείς αμυντικές τους σχέσεις, με την ανάληψη δράσεων στον Έβρο για την αποτροπή νέας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Αυστρίας, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας, προχώρησε στην υλοποίηση δράσης για την ανάδειξη του προβλήματος εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος, κάτι που είχαμε προαναγγείλει προ ημερών στο enikos.gr.

Ειδικότερα, αντιπροσωπεία στελεχών των δύο Γενικών Διευθύνσεων μαζί με ειδικούς για το μεταναστευτικό ζήτημα πραγματοποίησαν την Τρίτη 28 Ιουνίου, σειρά επισκέψεων σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στον Έβρο όπου διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης του Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020, με σκοπό να ενημερωθούν από τους διαχειριστές της εν λόγω κρίσης και να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για τα δεδομένα της σημερινής κατάστασης επί του επιχειρησιακού πεδίου.

Συγκεκριμένα, οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν:

Το ίδιο βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμή της Αυστριακής αντιπροσωπείας, όπου ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων(ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, και ο ομόλογός του Δρ. Arnold Kammel αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, το περιβάλλον ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αυστρίας στον αμυντικό τομέα.

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, εργαστήριο ειδικών(experts’ workshop), με τίτλο: “Instrumentalization of illegal migration in the framework of hybrid warfare. The role of the military”.

Κατά την διάρκειά των εργασιών του, έγινε ανάλυση περιβάλλοντος όπου καταγράφηκε η σημερινή κατάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Εξετάστηκε επίσης, ο ρόλος της μετανάστευσης σε σχέση με την ασφάλεια των συνόρων, το φαινόμενο της εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης, η αντίληψη του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος ως απειλής ή πρόκλησης για την Ευρωπαϊκή εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, καθώς και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, τόσο στην παρούσα περίοδο όσο και στο προσεχές μέλλον.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και προτάσεων για την ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών (best practices) για την πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, καθώς και το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείρισή του.

Ειδικότερα τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

Σε σχέση με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν για την ενδυνάμωση του μηχανισμού διαχείρισης και αντιμετώπισης του φαινόμενου εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος, τονίστηκε ότι:

Όπως επισημαίνει η ΓΔΠΕΑΔΣ, η εν λόγω πρωτοβουλία θα συνεχισθεί τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους στη Βιέννη, με τη διοργάνωση ενός ακόμη εργαστήριου ειδικών (experts’ workshop), με τίτλο: “Instrumentalization of illegal migration in the framework of hybrid warfare. The role of the military”.

Τα συμπεράσματα των δύο εργαστηρίων ειδικών (experts’ workshop), θα παρουσιαστούν σε διεθνές συνέδριο που θα διοργανωθεί στη Βιέννη τον προσεχή Νοέμβριο

Exit mobile version