H τριήρης «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» υποδέχεται το κοινό για 3 πλόες στον Σαρωνικό

Εδώ και 8 χρόνια ελλιμενίζεται στον φαληρικό όρμο η τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ, που αποτελεί πιστό αντίγραφο αρχαίας αθηναϊκής τριήρους. Και τώρα το Πολεμικό Ναυτικό δίνει την ευκαιρία σε περισσότερους από 500 τυχερούς να ταξιδέψουν στον Σαρωνικό.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Την ευκαιρία να έχουν μία μοναδική εμπειρία πλου με την Τριήρη ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ένα ολόπιστο αντίγραφο της  αρχαίας αθηναϊκής τριήρους δίνει το Πολεμικό Ναυτικό, σε τουλάχιστον 500 τυχερούς πολίτες.

Για φέτος τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί 3 πλόες στον Σαρωνικό. Έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών.

Οι τυχεροί θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία κωπηλασίας από τη θέση του ερέτη.

Οι καθορισμένες ημερομηνίες για τους πλόες της Τριήρους είναι οι παρακάτω:

  • Κυριακή 09 Ιουλίου 2023 : 09:00 – 11:00
  • Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 : 09:00 – 11:00
  • Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 : 09:00 – 11:00

Το κόστος συμμετοχής για κάθε άτομο, ανέρχεται στα 5 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά στη διαδικασία κράτησης θέσεως, τις απαραίτητες οδηγίες ασφαλείας και την σχετική Υπεύθυνη Δήλωση, πατήστε εδώ.

Η τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ ελλιμενίζεται από τον Απρίλιο του 2016 στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης δίπλα στο Θωρηκτό Αβέρωφ στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης της, που έλαβαν χώρο στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος.

Η έναρξη των εργασιών ναυπήγησης της τριήρους πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1985. Ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 1987, διαρκώντας συνολικά 26 μήνες.

Έχει μήκος 36,90 μέτρα, πλάτος 5,50 μέτρα, βύθισμα 1,25 μέτρα και εκτόπισμα 35 τόνους.

Τα πρώτα έτη η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας, στοχεύοντας στον καθορισμό των χαρακτηριστικών στοιχείων της πλεύσης της, της αντοχής της, των συνθηκών διαβίωσης των κωπηλατών της, καθώς επίσης και της πληρέστερης κατανόησης της τακτικής που χρησιμοποιείτο κατά τις ναυμαχίες.

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»  αποτέλεσαν η συμμετοχή της στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1993, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη γέννηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας το βράδυ της 11ης Αυγούστου 2004.

Συνολικά επιβαίνουν 170 άτομα, που αποτελούν τους κωπηλάτες της, οι οποίοι όμως κωπηλατούν εναλλάξ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ