Γιατί θεωρείται κρίσιμη η αναμενόμενη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα – Τι θα συζητήσουν

Από τις κρισιμότερες σε αυτή την φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου θεωρείται η αναμενόμενη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς οι επικεφαλής των διπλωματιών των δύο χωρών αναμένεται να διερευνήσουν κατά πόσον ο διάλογος μπορεί να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικά θέματα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα υποδεχθεί τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν λάβει εντολή να αξιολογήσουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στην ουσιαστική συζήτηση αναφορικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης πάντως αναμένεται να βρεθεί η προετοιμασία για την συνεδρίαση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Το Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, τον Ιανουάριο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Γεραπετρίτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε τονίσει ότι οι προϋποθέσεις για πιο ουσιαστική συζήτηση συνδέονται με το περιεχόμενο της συζήτησης, που μπορεί να αφορά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα, τις γενικές αρχές που θα εφαρμοστούν. Συνδέονται επίσης με την οριοθέτηση και την πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του διαλόγου και με την παραπομπή στη διεθνή δικαιοδοσία που θα μπορούσε να είναι το τέλος αυτής της διαδρομής στη βάση ενός Συνυποσχετικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα Αθήνα και Άγκυρα διατυπώνουν τις πάγιες θέσεις τους για τα «αγκάθια» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ αναζητούνται κοινή σημεία για διάλογο.

Στις διερευνητικές συνομιλίες η Ελλάδα δέχεται να συζητηθεί μόνο η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, θα διερευνήσουν εάν υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης για να εισέλθουν Αθήνα και Άγκυρα στην ουσιαστική συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί αυτό το θέμα και στο παρασκήνιο ατύπως γίνονταν διαβουλεύσεις από τον περασμένο Μάιο.

Ακόμα και έτσι, πάντως, αυτή δεν είναι μια καθόλου εύκολη συζήτηση και διερεύνηση, καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών φαίνονται αγεφύρωτες σε πολλά και σημαντικά θέματα.

Ο κ. Γεραπετρίτης είχε επίσης σημειώσει ότι εφόσον υπάρξει σύμπτωση απόψεων σε σχέση με το πλαίσιο της οριοθέτησης, οι δύο ηγέτες, Μητσοτάκης και Ερντογάν, θα δώσουν, εάν το κρίνουν, ειδική εντολή κατά τη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, για να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η συζήτηση για την οριοθέτηση δεν θα προχωρήσει και θα γίνει προσπάθεια να συντηρηθεί το σχετικά καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ