Γιατί ο Ερντογάν θέλει τώρα διάλογο – H μεταστροφή και τα “ανοίγματα” σε Αθήνα και ΕΕ

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Η ελληνική πλευρά απέφυγε οποιαδήποτε διαρροή σε σχέση με τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, συμφωνήθηκε πως θα υπάρξει συνέχεια στην Αθήνα, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να μας ενημερώσει πως επικράτησε πολύ θετικό κλίμα. Αίσθηση προκάλεσε και η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, που υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα είναι πρωτίστως υπέρ της διπλωματίας και του διαλόγου για την επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου.

Είναι σαφές ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απειλούσε και προκαλούσε πριν από λίγες εβδομάδες, έχει αλλάξει ρότα και τώρα εμφανίζεται διαλλακτικός και συναινετικός. Αυτή η αλλαγή στάσης υπαγορεύεται από συγκεκριμένες αναγκαιότητες και υπηρετεί προφανείς στόχους.

Δεν έχει πείσει, πάντως, ούτε την Αθήνα ούτε τους Ευρωπαίους. Αυτό είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει από πρώτο χέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου το κυρίαρχο ερώτημα ήταν αν η επίθεση φιλίας της Τουρκίας θα διαρκέσει. Στο Συμβούλιο έγινε συζήτηση για την Τουρκία, με βασικούς ομιλητές τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας και τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, οι οποίοι ενημέρωσαν για τις επαφές τους με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ