Γιαννάκου:Απαράδεκτη η εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων

Γιαννάκου:Απαράδεκτη η εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων

 

Απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, σχετικά με την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου.

Η κα Γιαννάκου χαρακτηρίζει «πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη» τη προσπάθεια επαναφοράς ενός «ανύπαρκτου θέμα όπως είναι η δήθεν εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Τα μέλη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και να εκλέξουν τους αντιπροσώπους που επιθυμούν, μέσω των ανοιχτών εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία κρύβει επικίνδυνες πολιτικές σκοπιμότητες και αντιβαίνει στις αρχές του διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», επισημαίνει η Μαριέττα Γιαννάκου.

Αναφερόμενη στον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τονίζει ότι «προκλητικά έκανε λόγο για εκπροσώπηση της “ΤΔΒΚ” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι, ουδείς διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει το ψευδοκράτος στο οποίο αναφέρεται».

«Η εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στο ΕΚ μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσπάθεια συσχετισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης με την ΕΕ, ουδεμία ουσιαστική αξία έχει. Η ΕΕ αποτελεί ένωση κρατών και λαών με υπερεθνικά όργανα που λαμβάνουν δεσμευτικές αποφάσεις για όλα τα κράτη μέλη και Κοινοβούλιο άμεσα εκλεγμένο από τους λαούς των κρατών μελών», υπογραμμίζει η κα Γιαννάκου και προσθέτει:  «Αντιθέτως, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί μια χαλαρή οργάνωση του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς άμεσα εκλεγμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και χωρίς καμία αποφασιστική αρμοδιότητα».

«Ο Πρόεδρος του ΕΚ κ. Μάρτιν Σουλτς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε τέτοιου είδους ζητήματα και γι’ αυτό το λόγο οφείλει να μας ενημερώσει αναλυτικά για το περιεχόμενο της συζήτησής τους. Επισημαίνω ότι ανάλογες προτάσεις έχουν απορριφθεί κατ’ επανάληψη από την Ολομέλεια του ΕΚ», καταλήγει η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

 

Διαβάστε αποσπάσματα των δηλώσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EK), Μάρτιν Σουλτς και του Προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (ΜΤΕ), Τζεμίλ Τσιτσέκ.   

Μάρτιν Σουλτς :« O Πρόεδρος της ΜΤΕ, μετέφερε τις απόψεις, για το θέμα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας. Η πρώτη αίτηση ένταξης έγινε πριν από 50 χρόνια… Πιστεύω ότι, οι διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους. Συζητήσαμε, την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ προς την Τουρκία καθώς και την εκπροσώπηση του Βορείου Τμήματος της Κύπρου… Λόγω της πίεσης χρόνου, σε επόμενη συνάντηση θα συζητήσουμε ξανά, λεπτομερώς, όλα αυτά τα θέματα».

 Τζεμίλ Τσιτσέκ:  «… Από την υπογραφή της Συμφωνίας της Αγκύρας ( Σ.Σ. Συμφωνία Σύνδεσης), μέχρι σήμερα πέρασαν πενήντα χρόνια. Εμείς, αυτά τα πενήντα χρόνια, σχετικά με την ένταξή μας στην ΕΕ, ό,τι ήταν να πούμε, το είπαμε… Περιμένουμε, από την ΕΕ μια σαφή στάση απέναντι στην Τουρκία… Μεταξύ των θεμάτων, συζητήσαμε την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ προς την Τουρκία, την εκπροσώπηση της “ΤΔΒΚ” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι, ήδη εκπροσωπείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν είναι ωραίο να υπάρχει διαφορετική συμπεριφορά, μεταξύ δύο Ευρωπαϊκών Οργανισμών».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ