«Για ένα νέο πολιτικό σύστημα»

«Για ένα νέο πολιτικό σύστημα»

Την ανάγκη «Για ένα νέο πολιτικό σύστημα» (όπως τιτλοφορείται το βιβλίο του) απαλλαγμένο από τις σαθρές υποδομές και τις νοσηρές νοοτροπίες του παρελθόντος, που δεν θα επιτρέπει να καταχρώνται τον δημόσιο πλούτο οι πάσης φύσεως εξουσιαστές, διαπλεκόμενοι, υποστηρίζει ο γ. γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας.

Στην παρουσίαση του βιβλίου από τους υπουργούς Α. Ρουπακιώτη, Ευρ. Στυλιανίδη και τον πρώην υπουργό και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη εκτιμήθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση διαλόγου για ένα νέο πολιτικό σύστημα και σημαντικές θεσμικές αλλαγές που δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση, όπως είναι η μείωση των 300 βουλευτών σε 200, το ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» από μία Αρχή χωρίς τη συμμετοχή βουλευτών, η διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας σε αδικήματα που δεν σχετίζονται με πολιτική δράση κ.λπ.

Παράλληλα η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να περιλαμβάνει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, τη διεξαγωγή εκλογών κάθε 4 χρόνια, την κατάργηση του ακαταδιώκτου των υπουργών.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ