Σίγουρα θα γίνουν απολύσεις ανεμβολίαστων υπαλλήλων είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδηςμιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε, “θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, αναπόφευκτα θα γίνουν απολύσεις όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί. Λέω ένα απλό παράδειγμα: ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, όλοι εμβολιασμένοι, πελάτες μόνο Αμερικάνοι, COVID free η διαφήμιση στο διαδίκτυο και ο μάγειρας αρνείται να εμβολιαστεί. Τον απέλυσε η επιχείρηση”.
Αναφερόμενος στη δήλωση της αντιπολίτευσης ότι κλείνει το μάτι ο ίδιος στους εργοδότες να απολύουν τους ανεμβολίαστους, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι “δεν μπορώ να κλείσω κανένα μάτι, εφόσον δεν αλλάζουμε τη νομοθεσία” και πρόσθεσε ότι “η κείμενη νομοθεσία ως ισχύει σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή από την κυβέρνηση, καλύπτει τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι επιχειρήσεις θα κρίνουν ότι η εργασία που κάνει ένας εργαζόμενος ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησης. Εάν πράγματι είσαι σε μια δουλειά όπου μπορείς να την κάνεις με τηλεργασία, φαντάζομαι ότι το δικαστήριο θα πει ότι η απόλυση είναι καταχρηστική .Εάν είσαι σε ένα πόστο που αυτό δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, σε αυτήν την περίπτωση το δικαστήριο θα κρίνει προφανώς ότι είναι λογική η απόλυση. Η νομοθεσία μας έχει το άρθρο 212 , επικαλείται η επιχείρηση τον σπουδαίο λόγο και κρίνεται ο σπουδαίος λόγος στο δικαστήριο. Άρα ούτε κλείνω… ούτε δεν κλείνω το μάτι, είναι αυτό που ισχύει”.
Μεταξύ άλλων σχολίασε και τη δήλωση της Δόμνας Μιχαηλίδου σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Όπως είπε, “η κείμενη νομοθεσία καλύπτει και αυτήν την περίπτωση. Βγάζεις έναν εργαζόμενο σε έναν οίκο ευγηρίας σε αναστολή. Για πόσο καιρό θα είναι σε αναστολή; Η επιχείρηση πρέπει να καλύψει αυτή τη θέση του εργαζόμενου γιατί δεν μπορείς να δουλέψεις με λιγότερο εργαζομένους. Και o εργαζόμενος που θα προσληφθεί για πόσο καιρό θα προσληφθεί, με ποια σύμβαση εργασίας δηλαδή; Άρα πάλι αυτού του είδους τα θέματα όταν χρονίζουν, θα δικαιωθούν στα δικαστήρια χωρίς καμία αμφιβολία”, σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπάλληλους και τις δηλώσεις του Βορίδη αλλά και της Πελώνη είπε: “το πρόβλημα που προέκυψε με το Δημόσιο είναι το εξής: για να μπει σε αναστολή ένας εργαζόμενος πρέπει να περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο. Αυτή είναι μια μακροχρόνια διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει μήνες. Άρα αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση είναι ότι δεν χρειάζεται να προηγείται το πειθαρχικό για να μπει σε αναστολή. Όταν φτάσει η ώρα, η 1η Σεπτεμβρίου που το υγειονομικό δεν έχει εμβολιαστεί θα μπαίνει σε αναστολή “.
Για τις απολύσεις στο δημόσιο
Σε ερώτηση εάν γίνονται απολύσεις σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του Δημοσίου και εάν πρέπει να γίνουν είπε ότι “στο Δημόσιο υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη μονιμότητος. Ο μόνος τρόπος για να απολυθεί κάποιος στο Δημόσιο είναι ή να καταργηθεί η θέση του ή να υποστεί αν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα”.
Για τους ανεμβολίαστους βουλευτές
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους βουλευτές, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι “η Βουλή έχει αυτεξούσιο. Αν εμένα με ρωτάγατε να ψηφίσω για το εάν πρέπει οι βουλευτές να πληρώνονται, θα ψήφιζα να μην πληρώνονται. Γιατί αφού αυτοί οι βουλευτές εις γνώσιν τους θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική κοινωνία δεν έχουμε κανένα λόγο να τους πληρώνουμε. Παρά ταύτα αυτό είναι απόφαση της Βουλής, είναι απόφαση της Κυβερνήσεως”. Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι “συμφωνώ με αυτά που είπε χθες ο κ. Λοβέρδος ότι οι ανεμβολίαστοι βουλευτές δεν πρέπει να μπαίνουν στο κοινοβούλιο διότι αλλιώς δημιουργούμε δύο ταχύτητες και ξαφνικά ο βουλευτής θα έχει περισσότερα προνόμια από οποιονδήποτε πολίτη”.