Γεωργιάδης: Πρώτα θα μετρήσουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου και μετά οι αποφάσεις για εστίαση και χιονοδρομικά

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για επανεκκίνηση δραστηριοτήτων μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφερόμενος στο θέμα της εστίασης είπε ότι “όταν θα ανοίξει αυτό θα είναι σίγουρα σε εξωτερικούς χώρους, γι’ αυτό δίνουμε και τα θερμαντικά σώματα”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “αποκλείεται το κανονικό άνοιγμα, με κλειστές τις πόρτες και με την πλήρη χρήση των τετραγωνικών που έχει κάθε κατάστημα. Η παλιά μας ζωή ακόμα πόρρω απέχει”.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα ανοίξει μετά το λιανεμπόριο, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι “για να αποφύγουμε αναζωπύρωση της πανδημίας και ένα τρίτο κύμα πρέπει να πάμε προσεκτικά. Τώρα ανοίξαμε το λιανεμπόριο και πρέπει να δώσουμε στην επιστήμη να μετρήσει την επίπτωση αυτού. Μετά από αυτό θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για ένα επόμενο βήμα. Η εστίαση ακόμα απέχει. Δεν είναι η ώρα της εστίασης τώρα που μιλάμε. Τα κέντρα διασκέδασης θα πάνε ακόμη πιο μετά”. Σχετικά με το χρονικό περιθώριο δύο ωρών που έχει κάποιος στη διάθεσή του για να ψωνίσει. ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι “το δίωρο είναι για να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού και κινητικότητας και προκειμένου κάποιος να μην κάνει αέναως βόλτες”.

Αναφορικά με το εάν θα μειωθεί η οικονομική στήριξη τώρα που ανοίγει η αγορά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι “δεν έχουμε πρόβλημα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ούτε των μέτρων στήριξης. Θα υπάρχουν μέτρα στήριξης για όσο καιρό χρειαστεί. Συνεχίζουμε και τον Φεβρουάριο τις επιχειρήσεις που ανοίγουν να τις θεωρούμε πληττόμενες επιχειρήσεις και να λαμβάνουν τα μέτρα στήριξης που δικαιούνται”.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, “την Παρασκευή θα… μετρήσουμε την πρώτη εβδομάδα του λιανικού εμπορίου. Τα επόμενα βήματα θα τα αξιολογήσουμε με τους επιστήμονες. Έχουμε φτιάξει σχέδιο. Αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, τότε θα ανοίξουν και ξενοδοχεία για να μπορούν να μείνουν κάπου οι εκδρομείς”. Μαζί με τα χιονοδρομικά κέντρα και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό που θα αρθούν, σειρά θα έχουν τα σχολεία και συγκεκριμένα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης

Το γιατί, πάντως, προηγήθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός: «Ασφαλώς, η αγορά έπρεπε να προηγηθεί των σχολείων. Η αγορά με τις εκπτώσεις αυτές τις μέρες δουλεύει. Τα εποχικά είδη αν δεν πουληθούν τώρα, καταστρέφονται. Τα σχολεία μπορούν να πάρουν και παράταση τον Ιούνιο. Καλώς προηγήθηκε η αγορά των σχολείων».

Δείτε τα βίντεο του OPEN:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ