Γεννηματά για Συνεπιμέλεια: Το σχέδιο σας δεν λύνει το πρόβλημα, δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματα του παιδιού

Αυστηρή κριτική άσκησε η Φώφη Γεννηματά κατά την παρέμβασή της στη Βουλή, στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, για το νομοσχέδιο σχετικά με τη συνεπιμέλεια των παιδιών/

“Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Απορρύθμιση θα γίνει. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει” σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ζήτησε να αποσυρθεί, ενώ αντιπρότεινε την ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων στα πρότυπα άλλων χωρών.

“Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, προτείνουμε την καθιέρωση του σύγχρονου θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου. Αξιοποιώντας τη σχετική εμπειρία από χώρες που ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται. Όπως στις ΗΠΑ, τη τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία. Τα δικαστήρια αυτά επιβάλλεται να στελεχωθούν με δικαστές εξειδικευμένους σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης που θα γίνονται σε συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με τις Νομικές Σχολές της χώρας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Το σχέδιο σας δεν λύνει το πρόβλημα, δεν εξυπηρετεί τα δικαιώματα του παιδιού. Παραμερίζει το συμφέρον του, που ως σήμερα είναι και πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του οικογενειακού μας δικαίου. Σε αυτή στείρα κι αναποτελεσματική προσέγγιση εμείς αντιπαραβάλλουμε τη δική μας θετική, μεταρρυθμιστική πρόταση, για ένα Οικογενειακό Δίκαιο σύγχρονο και δίκαιο, με εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Με το παιδί στο επίκεντρο” τόνισε.

Κωδικοποιώντας τις αντιρρήσεις του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γεννηματά ανέφερε:

Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη.

1ον) Το ισχύον Οικογενειακό Δίκαιο, είναι από τα πλέον προοδευτικά στην Ευρώπη ακόμη και σήμερα .

Με παιδοκεντρικό χαρακτήρα και υπέρ της ισότητας των φύλων.

Είναι απόλυτα σύμφωνο με το Σύνταγμα μας και το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των γονιών σε από κοινού επιμέλεια των παιδιών, μετά από δική τους συμφωνία.

2ον) Απαιτείται όμως να συμπληρωθεί το δίκαιο για τις περιπτώσεις διαφωνίας του ζευγαριού σε σχέση με το παιδί.

Για να αποφευχθούν αδικίες, συγκρούσεις, αποκλεισμοί και δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν σήμερα. Υπάρχουν ανεπιεικείς ή και εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις που επιτείνουν, αντί να απαλύνουν τα προβλήματα μεταξύ των γονέων.Που πάντα στο τέλος έχουν αρνητικό αντίκτυπο και επιπτώσεις στο παιδί

Για αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και ένας έμπειρος και αξιόπιστος κριτής.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, προτείνουμε την καθιέρωση του σύγχρονου θεσμού του Οικογενειακού Δικαστηρίου.

Αξιοποιώντας τη σχετική εμπειρία από χώρες που ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται. Όπως στις ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστραλία, Ιαπωνία.

Τα δικαστήρια αυτά επιβάλλεται να στελεχωθούν με δικαστές εξειδικευμένους σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου, με ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης που θα γίνονται σε συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών με τις Νομικές σχολές της χώρας.

Και θα λειτουργούν με την συμβολή πιστοποιημένου επιτελείου ειδικών (ψυχολόγους, γιατρούς, παιδαγωγούς, κοινωνιολόγους). Θα έχουν δηλαδή όλα τα εχέγγυα για να εφαρμόζουν το Νόμο με τρόπο τεκμηριωμένο, στηριγμένο στα πορίσματα ειδικών, πάντοτε προς το συμφέρον του παιδιού.

Εμείς αυτό προτείνουμε. Η Κυβέρνηση το απορρίπτει. Επιμένουμε, Επεξεργαζόμαστε και σύντομα θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το θέμα αυτό.

Exit mobile version