Γαβρόγλου: Τα βιβλία θα δοθούν κανονικά στους φοιτητές

Τη βεβαιότητα ότι θα διανεμηθούν κανονικά τα βιβλία στους φοιτητές για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 ανέφερε, ότι το υπουργείο ήδη έχει πλάνο στην περίπτωση που οι εκδότες σκληρύνουν τη στάση τους, τους κάλεσε, ωστόσο, να κατεβάσουν τους τόνους. «Έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματά μας. Θα παρακαλούσα όμως τους εκδότες να μην οξύνουν την κατάσταση και να διαβεβαιώσω ότι πάση θυσία τα βιβλία θα διανεμηθούν στους φοιτητές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.Ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι η απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) να αναστείλει τη διανομή συγγραμμάτων στερείται νομικής βάσης. «Στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι εκδότες, δεν αναφέρεται πουθενά ότι εάν καθυστερήσει το υπουργείο τις πληρωμές, αναστέλλεται η διανομή τους στα Ανώτατα Ιδρύματα. Δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία σε όλο αυτό. Ας το θεωρήσουμε λοιπόν ως καλοπροαίρετη πίεση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποπληρωμής», ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου και συμπλήρωσε ότι το ύψος της οφειλής αγγίζει περίπου τα 50 εκατ. ευρώ.«Δεν υπήρξε τρύπα ποτέ», πρόσθεσε ο Υπουργός Παιδείας. «Πριν 1,5 χρόνο το υπουργείο άλλαξε τις διαδικασίες κοστολόγησης και αυτό προκάλεσε ίσως μια μικρή καθυστέρηση. Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες καταβάλαμε κοντά 9 εκατ. ευρώ. Δεν θα αλλάξουμε στάση ως προς τις πληρωμές».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι είχε προταθεί στους εκδοτικούς οίκους να σταματήσει η τιμολόγηση του κάθε βιβλίου ξεχωριστά, ώστε να προχωρήσουν διά της αμεσότερης οδού της τιμολόγησης ανά εκδότες και ανά πανεπιστήμιο, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνους τους εκδότες.«Οι επιχειρήσεις αυτές συνεχίζουν να πληρώνονται, όπως πληρώνονταν τόσα χρόνια. Και δεν θέλουμε να ανοίξουμε το ζήτημα κι άλλο, αλλά εννέα εκδοτικοί οίκοι απορροφούν το 50% (30 εκατ. ευρώ) από τα 60 εκατ. ευρώ που δεσμεύονται κάθε χρόνο για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Εάν λοιπόν θέλουν να μιλήσουμε -επειδή έχουμε κάνει την έρευνα και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε δημόσια με στοιχεία- ας μιλήσουμε, όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για το αντικείμενο μελέτης που δίδεται σε φοιτητές», εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου.Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε την άποψη περί πολιτικής στόχευσης της κινητοποίησης των εκδοτών. «Αναρωτηθήκαμε και εμείς, όταν είδαμε την ανακοίνωση των εκδοτών. Πέρα όμως από την ηθική διάσταση, έγινε την ίδια ημέρα που οι καναλάρχες προσέφυγαν εναντίον του ΕΣΡ στο ΣτΕ και την ίδια ημέρα, που ο Υπουργός Μεταφορών έστειλε στο Πειθαρχικό όσους αρνούνταν να εκδώσουν ηλεκτρονικά εισιτήρια. Δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω βέβαια, αλλά το “ταυτόχρονο” της υπόθεσης γεννά ερωτηματικά», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ