Φρεγάτες: Τι σημαίνει η αγορά των Belharra για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Έναν χρόνο μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την προμήθεια φρεγατών, ήρθε η στιγμή των υπογραφών.

Του Χρήστου Μαζανίτη 

Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει την ναυπήγηση 3+1 φρεγατών Belharra πολλαπλών ρόλων με πλήρη εξοπλισμό.

Η πρώτη από τις τρεις θα παραδοθεί το 2025 και ανά έτος οι επόμενες, έως το 2027.

Ταυτόχρονα, με την υπογραφή των επιπλέον 6 καινούριων Rafale, η Ελλάδα αποκτά συνολικά 24 μαχητικά 4,5 γενιάς και τις πιο σύγχρονες φρεγάτες της Μεσογείου.

Η συμφωνία για τις Belharra είναι μόνο η αρχή

Το έτος 2027 θα είναι ορόσημο για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μαζί με τις Belharra θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 σε Viper, θα έχει τουλάχιστον μια πλήρως λειτουργική μοίρα με 24 Rafale, θα έχει στον αέρα τα 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 Orion και θα επιχειρούν οι 7 φονιάδες των υποβρυχίων Romeo.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η διαλειτουργικότητα. Θα μιλούν την ίδια γλώσσα, θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σε χρόνο «μηδέν» και ο πιο κατάλληλος από τους παραπάνω θα αναλαμβάνει να εξουδετερώσει την απειλή.

Πλέον το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος θα μοιάζει με αποστολή αυτοκτονίας σε όποιον αποφασίσει να προκαλέσει.

φρεγάτες belharra

Η ανανέωση του Πολεμικού Ναυτικού ωστόσο δεν σταματάει με τις Belharra. Συνολικά πρέπει να αντικατασταθούν άλλες 6 φρεγάτες και να γίνει σχεδιασμός 20ετιας για την αντικατάσταση των ΜΕΚΟ.

Συνεπώς,  με την συμφωνία βρισκόμαστε απλά στην αρχή των αλλαγών για την νέα σελίδα του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν πλήρως το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Twitter, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας: Μετά τις “Ριπές Ανέμου” έρχεται το “Θεόρατο Κύμα”

Τα νέα “Ξύλινα Τείχη” εν πλω για το ΠΝ μας!
Όραμα-Οργάνωση-Υλοποίηση
Ο σχεδιασμός προχωρά “Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου”

Και τα καλύτερα έρχονται…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ