Φωτοβολταϊκά και ηλιακοί θερμοσίφωνες: Όσα είπε ο Σκρέκας στον Realfm 97,8 για το πρόγραμμα

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα δήλωσε ότι «κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκαλέσει στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και βεβαίως όλα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ζήτηση και την προσφορά. Αυτή τη στιγμή έχουμε μειωμένη ζήτηση ενέργειας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο χειμώνας είναι και μπροστά, ενώ και ο επόμενος χειμώνας σύμφωνα με πολλούς αναλυτές θα έχει πολλές προκλήσεις».

Φωτοβολταϊκά και ηλιακοί θερμοσίφωνες: Οι τελευταίες πληροφορίες για την επιδότηση και τους δικαιούχους

«Παρακολουθούμε τις τιμές» πρόσθεσε.

«Οφείλουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση, και έχουμε κάνει, είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή να είναι στα επίπεδα που έχουμε ορίσει. Όταν αυξάνεται η τιμή αυξάνουμε τις επιδοτήσεις, όταν μειώνονται οι τιμές των παρόχων, εμείς μειώνουμε τις επιδοτήσεις, αλλά η τιμή στόχος παραμένει στα ίδια επίπεδα που έχουμε θέσει (0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα)» περιέγραψε ο κ. Σκρέκας.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά στη στέγη: Πότε θα αρχίσουν οι αιτήσεις – Όλες οι λεπτομέρειες

«Γίνονται έλεγχοι συνεχώς στα βενζινάδικα από μικτά κλιμάκια. Όσον αφορά στις τιμές αρμόδιο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης, από εκεί και πέρα – και έχει αποδειχθεί- όποτε βλέπουμε είτε στον χώρο των καυσίμων είτε στον χώρο της λιανικής των τροφίμων, όποτε βλέπουμε περιπτώσεις αισχροκέρδειας, το υπουργείο Ανάπτυξης αμέσως επιβάλλει πρόστιμα» συμπλήρωσε.

«Το 2022 δαπανήσαμε 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ηλεκτρικής ενέργειας και επιπλέον 2 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε επίδομα θέρμανσης, fuel pass κτλ. Από τα 8 δισ. ευρώ που δώσαμε για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς ρεύματος, μόνο το 30% προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνο τα 2,6 δισ. προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό» επεσήμανε ο υπουργός.

Οι έρευνες για κοιτάσματα

«Οι προσδοκίες από τα κοιτάσματα είναι μεγάλες. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι γεωλογικοί σχηματισμοί είναι τέτοιοι που αυξάνουν την πιθανότητα να βρούμε κάτι σημαντικό στο υπέδαφος της χώρας μας. Εμείς ως κυβέρνηση αποφασιστικά επιταχύναμε τη διαδικασία των ερευνών, είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε στους Έλληνες τι υπάρχει και αν υπάρχει κάτι. Αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνονται οι έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Σε ανάλογες περιπτώσεις τελικά βρέθηκαν σημαντικά κοιτάσματα» υπογράμμισε.

«Εκτιμούμε πως από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι έρευνες τέλος του μηνός, θα χρειαστούν περίπου 12 μήνες, που είναι χρόνος ρεκόρ, για να αξιολογηθούν τα ευρήματα και στη συνέχεια εφόσον επιβεβαιωθούν, τότε θα μπορούμε να στοχεύουμε ώστε εντός του 2025 να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή. Στην Κύπρο χρειάστηκαν 5 έως 6 χρόνια για να ολοκληρωθεί, εμείς εφόσον επιβεβαιωθούν οι μελέτες, θέλουμε να το υλοποιήσουμε στην Ελλάδα σε 2,3 με 3 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτοβολταϊκά και ηλιακοί θερμοσίφωνες

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε ανακοινώσει πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα σε 300.000 νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες να κατασκευάσουν ένα σύστημα φωτοβολταϊκών στη στέγη ή στο χωράφι τους και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν  να συμψηφίσουν την ενέργεια που παράγουν. Και έτσι να έχουν μειωμένο κόστος ενέργειας και να βοηθήσουν στη μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Θέλουμε το 40% να απευθυνθεί σε νοικοκυριά. Στα φωτοβολταϊκά στη στέγη δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, θα είναι με χρονική ιεράρχηση. Θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να καταθέτει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα ανοίξει έως τα μέσα Μαρτίου» είπε ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός σχολίασε πως δεν θα υπάρχει συνωστισμός όπως στα προγράμματα Εξοικονομώ.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ