Σαρωτικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα – Επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης, πραγματική έκτιση ποινών

Επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και πραγματική έκτιση ποινών ώστε να εκλείψει το αίσθημα της ατιμωρησίας που κυριαρχεί σήμερα στην κοινωνία είναι οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιείται ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Της Άννας Κανδύλη

«Προσπαθούμε να οργανώσουμε την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης και να θέσουμε όσο γίνεται, μέσα από μια μακρά διαδικασία, ένα τέλος στο αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει διάχυτο στη ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για μια καίρια παρέμβαση που θα οδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση της λεγόμενης μικρομεσαίας και βαριάς εγκληματικότητας» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης παρουσιάζοντας τις αλλαγές.

Επιτάχυνση

Ειδικότερα, σχετικά με την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης προβλέπεται μεταξύ άλλων η παραπομπή απευθείας στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου από τον εισαγγελέα, σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς ν’ απαιτείται βούλευμα.

Όπως διευκρίνησε ο υπουργός, προβλέπονται απευθείας κλήσεις για περισσότερα αδικήματα: «Διευρύνουμε το πεδίο, διατηρούμε τη διαδικασία για αδικήματα με οικονομικό περιεχόμενο και για βαριά αδικήματα. Τα βουλεύματα περιορίζονται σε εκείνες τις υποθέσεις που απαιτείται σοβαρότερη αξιολόγηση».

Παράλληλα, προβλέπεται η αύξηση των μονομελών συνθέσεων των δικαστηρίων αντί τριμελών, η αξιοποίηση του θεσμού της ποινικής διαπραγμάτευσης και πριν την άσκηση δίωξης και η δυνατότητα και στον εισαγγελέα να κοινοποιήσει πρόταση ποινικής μεταχείρισης προς τον διωκόμενο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποινική διαπραγμάτευση.

Επίσης προβλέπονται:

-Η απεμπλοκή των ποινικών υποθέσεων από άσκοπες δικονομικές ενέργειες με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών επεξεργασίας και εκδίκασης υποθέσεων και απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Η αρχειοθέτηση προδήλως αβάσιμων μηνύσεων θα γίνεται με συνοπτική αιτιολογία.

-Ο αριθμός των αναβολών στις ποινικές δίκες από κάθε αιτία περιορίζεται σε μία ανεξαρτήτως αριθμού διαδίκων. «Δεν υπάρχει σχετική ρητή ρύθμιση, τα δικαστήρια θα διαπλάσουν το ζήτημα. Αφήνουμε στην άκρη τις γενικές έννοιες της νομολογίας και θέτουμε ένα πλαίσιο, χωρίς να απορρίπτουμε τους λόγους ανωτέρας βίας» επεσήμανε ο υφυπουργός Ιω. Μπούγας.

-Η πρόβλεψη κυρώσεων για την προστασία της ποινικής δικαιοσύνης από εκείνους που, με καταχρηστική και παρελκυστική άσκηση των δικαιωμάτων τους, παρακωλύουν την ταχύτητα απονομής της. Αύξηση του ποσού των επιβλητέων εξόδων προς εκείνους που εκ δόλου υποβάλλουν αναληθείς ή ανακριβείς μηνύσεις. Πρόβλεψη παραβόλου 100 ευρώ για τα αμιγώς κατ’ έγκληση αδικήματα με ειδική πρόβλεψη εξαίρεσης από την υποχρέωση για οικονομικά ασθενείς και ειδικές κατηγορίες παθόντων (π.χ θύματα ρατσιστικής βίας).

-Ενισχύεται η αρμοδιότητα του Μονομελούς Εφετείου. Καταργείται το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του οποίου την αρμοδιότητα (εκδίκαση κατ’ έφεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων) θα ασκεί Τριμελές Εφετείο.

Με το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης των δικομανών καθώς προβλέπεται η επιβολή χρηματικής ποινής με όρους εξόδων δικαστικής δαπάνης που φτάνει τα 1500 ευρώ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ