Φίλης: Κοινή η αγωνία πρυτάνεων – κυβέρνησης

«Η αγωνία των πρυτάνεων και της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων των πανεπιστημίων είναι κοινή» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης ο οποίος παρέστη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, κάνοντας λόγο για «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων» και «συναντίληψη».

Τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα θα λυθούν συναινετικά και ότι ο δημόσιος διάλογος για την παιδεία που ξεκινά τώρα θα ολοκληρωθεί την άνοιξη, ενώ επανέλαβε τη στήριξη του στους 14 διοικητικούς υπαλλήλους που δικάζονται τη Δευτέρα για συμμετοχή σε παράνομη απεργία.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που διέπουν την οικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων. Παράλληλα ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε επαφές με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Συναντίληψη φαίνεται ότι υπάρχει και στο θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων, που προβλέφθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. «Το μείζον δεν είναι η εκλογή των πρυτάνεων. Μας απασχολούν τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. 

Η σύνοδος των πρυτάνεων συνήλθε σήμερα προκειμένου να συζητήσει τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πανεπιστήμια, καθώς από τη χρηματοδότηση του 2015 έχει εισπραχθεί το 75%, ενώ στον προϋπολογισμό του 2016 προβλέπεται μείωση της τάξης του 20%.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάστηκαν για την οικονομική ανακούφιση των ανώτατων ιδρυμάτων είναι να συμπεριληφθούν στους στους μεγάλους πελάτες της ΔΕΗ ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς μειωμένου τιμολογίου και η μείωση ή και πλήρης απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών. Οι πρυτάνεις δεσμεύθηκαν επίσης να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας που διαθέτουν τα πανεπιστήμια από κληροδοτήματα κ.λπ.

Η σύνοδος των πρυτάνεων εξέλεξε νέο προεδρείο, το οποίο αποτελείται από τον Θ. Δημοπουλο, τον Γ. Πετράκο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπρανη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπές στην παιδεί��- Μείωση ύλης, αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Μπακογιάννη προς Φίλη: Τόσο πολύ φοβάστε τη Βουλή…

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ